Terwijl politici in Europa steggelen over de opvang van stromen vluchtelingen uit Syrië en Noord-Afrika, zijn ondernemers volop actief in de opvang. De één ziet het als business, de ander wil vooral helpen.
Waar moeten de in totaal 160 duizend politieke vluchtelingen uit Syrië en andere landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika worden geplaatst? Ministers van EU-landen kwamen er maandagavond niet uit.
Terwijl het vluchtelingenprobleem op politiek niveau een heet hangijzer blijft, zitten ondernemers niet stil. De insteek kan daarbij heel verschillend zijn. Twee voorbeelden.
1)Hallen-eigenaar Dirk Lips vangt asielzoekers op
Hij is vooral bekend als eigenaar van beurshallen: van Autotron in Rosmalen, de IJslandhallen in Zwolle, de Americahal in Apeldoorn, de Zeelandhallen in Goes en de TT-hallen in Assen. Met de exploitatie van evenementen werd Dirk Lips (64) multimiljonair. Geschat vermogen volgens zakenblad Quote: 130 miljoen euro.
Deze zomer belde Lips met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om zijn diensten aan te bieden. “Je mag nooit vergeten dat mijn bedrijf kan bestaan bij de gratie van de samenleving, dankzij die 5 miljoen Nederlanders die jaarlijks bij ons een evenement of attractie bezoeken. Dus als die samenleving een andere keer iets van je nodig heeft, kun je niet wegkijken”, schetst Lips zijn motivatie tegenover De Volkskrant.
Logistiek gezien is de opvang van asielzoekers een kolfje naar de hand van de evenementenorganisator. Een beurshal van Autotron in Rosmalen is in ijltempo gereed gemaakt voor de opvang van 440 alleenstaande mannelijke vluchtelingen. "Of je nou eten moet verzorgen voor duizend man op een beurs of een paar honderd vluchtelingen, dat is in wezen niet een heel groot verschil", aldus Lips tegen de Volkskrant.
Volgens Lips is het geen lucratieve dienstverlening. Met een beetje geluk komt de ondernemer uit de kosten in de samenwerking met COA. "De centjes tellen voor mij niet. Hou ouder ik word, hoe meer ik daar achter kom."
2)Durfinvesteerder verdient goed aan Zwitserse opvangspecialist
Voor de Zwitserse opvangspecialist ORS is het runnen van vluchtelingenkampen op de eerste plaats business. ORS beheert onder meer kampen in Oostenrijk, dat deze zomer werd geconfronteerd met grote aantallen vluchtelingen die via Hongarije en Balkanstaten binnen kwamen.
ORS concurreert bij aanbestedingscontracten voor het opvangen van vluchtelingen met organisaties zonder winstoogmerk zoals het Rode Kruis en Caritas, zo schetst zakenrkant The Wall Street Journal. Daarbij kan het bedrijf opvangfaciliteiten naar eigen zeggen efficiënter en goedkoper aanbieden door de beperkte overheadkosten en een eigen computersysteem voor de registratie van vluchtelingen en logistieke diensten.
De insteek is uiteindelijk zakelijk. ORS is sinds 2013 in handen van de Britse opkoopfirma Equistone partners. Afgelopen jaar bedroeg de omzet 99 miljoen dollar; winstcijfers wil het bedrijf niet geven, aldus de WSJ.
William Koch, de oorspronkelijke oprichter van ORS, geeft tegenover de krant aan dat aantallen vluchtelingen belangrijk zijn: "De marges zijn erg laag. Eén van de sleutelaspecten is zonder twijfel volume."
Koch verkocht zijn bedrijf in 2005 aan investeringsmaatschappij Argos Soditic, die het bedrijf later weer doorverkocht. De Zwitserse directeur van Argos spreekt tegenover de WSJ van "een excellente business. Het gaat om logistiek, zorg en verblijf, gericht op vluchtelingen."
Doordat ORS op zakelijke basis werkt, wordt het bedrijf op de voet gevolgd door mensenrechtenorganisaties. De opvang in een kamp bij het stadje Traiskirchen, nabij Wenen, kwam in afgelopen zomer in de knel toen er op zeker moment 4.500 vluchtelingen werden gehuisvest, terwijl er 1.800 bedden zijn. Amnesty International in Oostenrijk sprak van "onacceptabele condities."
Volgens de directeur van ORS in Oostenrijk hebben de problemen in het kamp bij Traiskirchen niets te maken met het zakelijke karakter van ORS, zo stelt hij tegenover de WSJ. De onverwacht grote toestroom van vluchtelingen zou voor een extreme situatie hebben gezorgd. Binnen enkele maanden is de personele bezetting met 50 procent verhoogd. "Het team daar doet z'n uiterste best in extreem lastige condities."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl