- Meer schepen met vloeibaar gemaakt aardgas zijn onderweg naar Europa.
- Zeker zeven schepen die naar Azië zouden gaan, wijken nu uit naar Europa omdat de prijzen daar momenteel hoger zijn.
- In China wordt rekening gehouden met milder weer aan het begin van de winter en daardoor is er daar minder behoefte aan gas.
- Lees ook: Europese gasprijzen dalen voor vierde dag op rij: Amerikaanse leveringen en milder weer zorgen voor verlichting op krappe markt
Door de energiekrapte in Europa zetten meer schepen met vloeibaar gemaakt aardgas (lng) koers naar Europa. Een aantal schepen dat op weg was naar Azië heeft zijn koers gewijzigd, ook omdat leveranciers willen profiteren van de huidige hoge prijzen op de Europese markt, waar gas op dit moment prijziger is dan in Azië.
Volgens onderzoekers van databureau Kpler, die de grondstoffenmarkt nauwlettend in de gaten houden, zijn zeker zeven schepen die op weg waren naar Noord-Azië van koers veranderd.
Daarmee neemt het aantal schepen dat wordt omgeleid toe. De verwachting is dat meer schepen dit voorbeeld zouden kunnen volgen.
Uit scheepvaartgegevens van persbureau Bloomberg van kort voor kerst bleek dat er zeker 15 gastankers onderweg zijn van de Verenigde Staten naar havens in West-Europa. Dit nieuws zorgde voor een aanmerkelijke daling van gasprijzen op de groothandelsmarkt in Europa.
China voert productie steenkolenmijnen op
In China wordt alom rekening gehouden met milder weer aan het begin van de winter. Daarbij heeft Beijing de productie van zijn steenkolenmijnen opgevoerd om in de energiebehoefte van het land te voorzien, waardoor de vraag naar lng minder is geworden. Dat geeft Europa de kans het broodnodige aanbod binnen te hengelen.
In Europa liggen de gasvoorraden nog altijd op een laag niveau. Dit komt onder meer door minder gasleveringen van Rusland aan Europa.
Ook het besluit van Frankrijk om een viertal kernreactoren uit te zetten voor extra onderhoud zorgt voor schaarste en stuwt de prijs.
Minder vraag naar gas door opstarten kernreactoren
Wat ook meespeelt is dat in Japan en China kernreactoren opgestart zullen worden, wat de vraag naar onder andere gas zal beperken. Extreem koud weer kan de situatie echter snel weer doen veranderen.