Een nieuwe variant van het coronavirus is die uit het VK komt is ook in Nederland vastgesteld.
Het kabinet heeft per zondag een vliegverbod ingesteld vanuit het VK.
KLM bekijkt wat het verbod precies voor gevolgen heeft voor vluchten van en naar het VK.
De mutatie van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk is ontdekt, is waarschijnlijk ook vastgesteld in Nederland.
Om verdere verspreiding van de nieuwe variant te voorkomen heeft het kabinet een verbod ingesteld voor het vliegverkeer met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk. Dat gaat zondag om 06.00 uur in en geldt tot zeker 1 januari.
Uit een bemonstering van een casus in Nederland, begin december, is een virus met de variant zoals beschreven in het Verenigd Koninkrijk vastgesteld, meldt het kabinet. Deze bemonstering wordt verder onderzocht. Met de GGD wordt gekeken om wie het gaat, hoe diegene besmet is geraakt en of meer gerelateerde gevallen bekend zijn.
De Britse mutatie van het coranavirus zou veel sneller overdraagbaar zijn dan de variant die al rondging en is moeilijker detecteerbaar, schrijft de regering.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het kabinet geadviseerd "eventuele introductie van deze virusstam vanuit het Verenigd Koninkrijk maximaal te beperken."
Nederlanders die nu in het Verenigd Koninkrijk zitten, wordt afgeraden terug te keren naar Nederland. Het advies om alleen te reizen indien strikt noodzakelijk, geldt ook voor deze groep, benadrukt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Volgens de Britse premier Boris Johnson is de nieuwe variant tot 70 procent meer besmettelijk. Er zijn geen tekenen die erop wijzen dat de nieuwe variant van het virus dodelijker is of minder goed te voorkomen met de nieuwe vaccins.
Johnson kondigde zaterdagavond strenge lockdown-maatregelen aan in Londen en het zuidwesten van Engeland. Daar verspreidt de nieuwe variant van het virus zich erg snel.
Verbod op vliegverkeer vanuit het VK
Op de sites van Schiphol en van KLM zijn veel vluchten geannuleerd die zondag uit Londen zouden binnenkomen.
Op Schiphol staan zondag en de daarop volgende dagen tientallen vluchten gepland vanuit Londen, waaronder veel KLM-vluchten.
De sites van Eindhoven Airport en Maastricht Aachen Airport vermelden voor zondag geen vluchten vanuit of naar het Verenigd Koninkrijk.
In navolging van Nederland verbiedt ook de Belgische regering alle vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk. Ook de treinen van Eurostar vanuit Londen mogen België niet meer in.
Het Belgische inreisverbod gaat zondag om middernacht in en is in eerste instantie 24 uur van kracht, melden Belgische media. De Belgische maatregel geldt voorlopig slechts een etmaal. In die tijd bespreken wetenschappers en de regering de stand van zaken.
Ook Italië legt het vliegverkeer met het Verenigd Koninkrijk stil. Minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio kondigde het opschorten van de vluchten tussen de twee landen aan op Facebook. "Als overheid hebben we de plicht om Italianen te beschermen", aldus Di Maio. "Onze prioriteit is het beschermen van Italië en onze landgenoten."
Frankrijk legt vanaf middernacht al het verkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk 48 uur stil. De maatregel geldt voor alle mensen en alle transportmiddelen, maakte premier Jean Castex bekend.
De periode van 48 uur wordt gebruikt om met andere EU-landen de risico's te beoordelen en overeenstemming te vinden over een mogelijk nieuw testregime.
Naast Nederland, België, Italië en Frankrijk hebben ook Duitsland en andere Europese landen in de loop van zondag het vliegverkeer vanuit het VK stilgelegd of beperkingen ingevoerd.
Hoe gevaarlijk de Britse variant van het coronavirus is, moet nog blijken
Er moet nog heel veel worden uitgezocht om te bepalen of en hoe gevaarlijk de in het Verenigd Koninkrijk rondwarende variant van het coronavirus is. Het zou theoretisch zelfs zo kunnen zijn dat het minder gevaarlijk is dan de bekende variant, maar daar weten we nu nog te weinig van. Vandaar dat voorzichtigheid geboden is, aldus viroloog Chantal Reusken.
Begin december is ergens in het land een monster afgenomen dat in die steekproeven terechtkwam en waarvan het RIVM deze week kon bepalen dat daar sprake was van die 'mutant', de virusvariant. Reusken: "Het systeem werkt dus."
Wat er nu gebeurt is dat de GGD bron- en contactonderzoek rond die ene besmetting uitvoert, om te zien of er meer mensen mee zijn besmet en waar dan. Het hele surveillancesysteem (met de steekproeven) wordt geïntensiveerd, om de geografische spreiding te volgen. En het monster wordt onderzocht in het laboratorium om te kijken naar de eigenschappen: groeit het bijvoorbeeld snel?
Over hoe besmettelijk of hoe gevaarlijk het is, is nu nog weinig te zeggen, benadrukt Reusken. "De Engelse informatie berust op epidemiologische gegevens. Dat het flink om zich heen grijpt kan bijvoorbeeld ook komen doordat de eerste besmettingen zijn opgetreden tijdens een groot feest of in drukke winkelstraten."
"Het is niet per definitie gezegd dat dit virus zich makkelijker verspreidt. En ook niet dat het gevaarlijker is. Dat moet goed worden onderzocht. Het kan best zijn dat het zelfs een minder gevaarlijke variant is", aldus Reusken.
Volgens deskundigen van de Europese Unie zijn de bestaande vaccins tegen het coronavirus ook effectief tegen de gemuteerde variant, meldde de Duitse minister Jens Spahn van Volksgezondheid.
De WHO heeft nog geen hard bewijs dat de mutatie het besmettingsrisico verhoogt, maar heeft daar wel "voorlopige aanwijzingen" voor. De organisatie heeft landen opgeroepen testgegevens te delen en hun corona-aanpak verder aan te scherpen.