- Vliegvakanties kunnen duurder worden door de stijgende brandstofprijzen.
- Transavia laat weten de prijsstijgingen te zien en alles op alles te zetten om de reizen zo betaalbaar mogelijk te houden.
- KLM zegt dat brandstofprijzen “zeer dynamisch” zijn en dat luchtvaartmaatschappijen zich vaak indekken tegen prijsschommelingen.
- Lees ook: Vakantie boeken? Regel eerst een huurauto, want prijzen exploderen door tekorten bij verhuurders
Vliegvakanties zijn duurder geworden als gevolg van de hogere brandstofprijzen, zo meldt reisorganisatie TUI. Het gaat nog om een stijging in “beperkte mate”, meldt een woordvoerder. “En in hoeverre de prijs stijgt verschilt ook per reisdoel; Europa of een verre bestemming.” Concrete bedragen zijn niet te noemen, omdat de prijs van een vliegvakantie van meerdere factoren zoals bijvoorbeeld vraag en aanbod afhankelijk is.
Ook Transavia laat weten de effecten van de oorlog in Oekraïne te zien en alles op alles te zetten om de reizen zo betaalbaar mogelijk te houden voor de “gewone Nederlander”.
Zowel TUI als Transavia sluit niet uit dat mensen die al geboekt hebben achteraf nog moeten bijbetalen. Het gaat hier dan om een brandstoftoeslag. Op dit moment is daar echter nog geen sprake van, zo wordt gemeld. “De benodigde brandstof is voor een deel al ingekocht, het zogenoemde hedgen, maar dit dekt niet de volledige hoeveelheid benodigde brandstof voor komende zomer”, aldus TUI. Transavia: “naheffing is niet wat we willen, maar het zou een gevolg kunnen zijn.”
Reisorganisaties Corendon en Sunweb laten weten niet met een naheffing te komen voor mensen die al geboekt hebben. Voor Sunweb geldt daarnaast dat de prijzen dit jaar sowieso hetzelfde blijven, ongeacht of je nog moet boeken, omdat “alle afspraken met de partners al vastliggen”.
De vraag naar vakanties is volgens TUI de afgelopen maanden groot geweest, maar die groei neemt licht af. "Dat kan diverse oorzaken hebben; door de sterk gestegen brandstofprijzen liggen de reissommen wat hoger en er is onzekerheid over de energierekening voor huishoudens en de situatie in Oekraïne." Het is volgens de reisorganisatie te vroeg om hier verder concrete uitspraken over te doen.
KLM zegt in een reactie dat brandstofprijzen "zeer dynamisch" zijn en dat luchtvaartmaatschappijen zich om die reden vaak indekken tegen prijsschommelingen door te hedgen. Sterk stijgende olieprijzen kunnen evenwel leiden tot verhoging van de ticketprijzen. Maar dat hangt volgens KLM af van de marktontwikkelingen. De maatschappij benadrukt ook dat het niet op alle vluchten zomaar mogelijk is de prijzen te verhogen, ook gelet op de concurrentiedruk.