- De laatste maanden wordt er veel gedebatteerd op video-app TikTok over de vraag of je een andere passagier in het vliegtuig mag vragen om van stoel te ruilen.
- Wanneer is dit oké en wanneer is er sprake van ongepaste sociale druk?
- Insider vroeg vijf stewardessen over de sociale etiquette rond wisselen van stoel.
- Lees ook: Het is volgens stewards en stewardessen oké om je stoel achterover te laten leunen tijdens een vlucht, maar doe nooit je schoenen uit
Sociale etiquette in het vliegtuig is een razend populair onderwerp op video-app TikTok. Vooral de vraag of je een andere passagier mag verzoeken om van stoel te ruilen, lokt felle discussies uit.
Insider sprak met vijf stewardessen over het ruilen van zitplaats in het vliegtuig. Wanneer is dit oké en wat kun je beter niet doen?
Enkele van de geïnterviewden vroegen om anonimiteit om privacyredenen. Insider heeft hun identiteit gecheckt.
Vragen of je van stoel mag ruilen in het vliegtuig is geen probleem, maar niemand is verplicht ‘ja’ te zeggen
Volgens de geïnterviewde stewardessen komt het redelijk vaak voor dat passagiers aan een medereiziger vragen of ze van stoel willen ruilen.
Een stewardess met vier jaar ervaring die de naam 'London' gebruikt, en op TikTok posts plaatst onder de naam @londonkaizen, vertelt dat verzoeken om van stoel te ruilen over het algemeen zelden in ruzie eindigen.
Dit betekent echter niet dat de stoelruil ook steevast doorgaat. Het is namelijk helemaal geen punt om 'nee' te zeggen, geeft London aan. "Je kunt het vragen", zegt ze. "Maar als iemand enorm gehecht is aan z'n zitplaats, is het helemaal geen probleem om te weigeren."
Alle vijf de stewardessen zijn het ermee eens dat niemand verplicht is om in te stemmen met een verzoek om van stoel te ruilen. Degene die dit vraagt, moet niet verbaasd zijn als een andere passagier toch liever op z'n plek blijft zitten.
Bij vrije stoelkeuze is vragen om te ruilen minder ongebruikelijk, dan bij vluchten waar alle stoelen zijn gereserveerd
Op vluchten waar alle stoelen van tevoren zijn geboekt, is het sociaal gezien minder geaccepteerd om te vragen om te ruilen van zitplaats.
Er zijn echter ook vluchten waarvoor luchtvaartmaatschappijen een vrije stoelkeuze hanteren. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de Amerikaanse maatschappij Southwest, waar stewardess Liz werkt. Zij heeft op TikTok een lifestyle-account onder de naam @wanderlizst.
Volgens Liz is het bij Southwest redelijke gebruikelijk om van stoel te wisselen. "In het geval van vrije stoelkeuze is het sociaal meer geaccepteerd om nog van stoel te wisselen."
Het gros van de stewardessen waarmee Insider sprak, geeft aan dat je de meeste kans hebt op een succesvolle stoelruil, als je een betere zitplaats in de aanbieding hebt. "Vragen om van stoel te ruilen komt sympathieker over, als je de ander een betere plek kunt bieden", zegt stewardess Karen Våje uit Noorwegen, die op TikTok actief is als @karenvaje.
Op TikTok is er grote consensus dat het niet netjes is om iemand te vragen van stoel te wisselen en daarbij een minder goede plek aan te bieden.
Tiktokker Arleen deelde een verhaal over hoe ze iemand die naast haar zat, ervan weerhield om een aanbod voor een stoelruil te accepteren. Haar buurvrouw had een premium economy-zitplaats en werd gevraagd of ze naar een goedkopere stoel verderop wilde verhuizen, zodat twee vrienden naast elkaar konden zitten. Heel fout, vond Arleen.
Volgens de stewardessen die Insider sprak, is het niet netjes om bijvoorbeeld te vragen of je bij het raam mag zitten, als je een stoel in het midden van een rij hebt. "Wees niet verbaasd dat de ander weigert, als je zoiets voorstelt", zegt stewardess Leanna die op TikTok bekend is als @leannacoy.
Soms vraagt cabinepersoneel passagiers of ze van stoel willen wisselen
Een veel voorkomende situatie waarbij cabinepersoneel actief meewerkt, is als een ouder graag dichter in de buurt van een jonger kind wil zitten.
Op TikTok is er echter de nodige discussie hierover, aangezien sommige gebruikers de sociale druk om families bij elkaar te laten zitten, als onprettig ervaren.
Afgelopen maart plaatste een influencer een TikTok-video waarin ze suggereerde dat ze had geweigerd om van stoel te wisselen om een familie bij elkaar te laten zitten. Later zei de influencer dat het een grapje was. In commentaren kreeg ze echter veel bijval.
Stewardess Våje geeft aan dat ze het in sommige gevallen wel van goed fatsoen vindt getuigen, om aan een verzoek mee te werken. "Als het om een gehandicapte gaat die bij de vleugel wil zitten, of een moeder met een kind, dan vind ik dat je moet overwegen om van stoel te wisselen."
Zorgen dat je een goede stoel krijgt in het vliegtuig
De simpelste manier om te zorgen dat er geen gedoe ontstaat, is op tijd boeken en stoelen reserveren, geven de stewardessen die Insider sprak aan.
"Als je tot het laatste moment wacht met boeken, heb je veel minder keus om een bepaalde stoel te krijgen, en is de kans groter dat je niet naast degene kunt zitten waar je mee reist", zegt Leanna.
De meeste luchtvaartmaatschappijen geven bij boekingen de mogelijkheid om een specifieke stoel te reserveren. Soms kost dat iets meer. Als je naast elkaar zitten heel belangrijk vindt, kun je beter de extra kosten maken, geven de stewardessen aan.
Als je met vrienden reist, kun je er ook voor kiezen om alle boekingen onder één naam te doen. Dan kan degene die de reservering maakt, de juist stoelen kiezen, adviseert stewardess Demi, die op TikTok de naam @deardemdiary gebruikt. "Als je vliegtickets met één account boekt, kun je zorgen dat je bij elkaar blijft."
Mochten er tijdens een vlucht nog stoelen over zijn, dan kun je altijd aan het cabinepersoneel vragen of je daar kunt zitten met een medereiziger.
Tot slot: in veel gevallen gaat het om een vlucht van een paar uur. "Relativeren is ook belangrijk. Het is ten slotte geen ramp als je een paar uur apart moet doorbrengen", geeft stewardess London aan.