Het is op dit moment nog niet duidelijk of de slachtoffers van de vliegramp van Malaysia Airlines verzekerd zijn. Dat hangt onder andere af van de toedracht én de opstelling van verzekeraars.
Mocht het zo zijn dat het toestel daadwerkelijk is neergehaald door pro-Russische separatisten, dan is daarmee niet de kous af. Oekraïense politici en de volksmond noemen het een terroristische aanslag, maar verzekeraars denken daar anders over. En dat kan ook consequenties hebben voor de vraag of slachtoffers en hun nabestaanden gedekt zijn.
Het neerhalen van het vliegtuig zou je namelijk kunnen zien als een typisch geval van molest: dat is de term die verzekeraars gebruiken voor oorlogshandelingen, binnenlandse onlusten, opstanden, etc. Molest is vrijwel altijd een ‘uitsluitingsgrond’: verzekeraars keren dan niet uit.
Terrorismepool
Dat is anders bij een terroristische aanslag. Sinds 2003 heeft Nederland namelijk een terrorismepool, de Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschaden (NHT). Die keert jaarlijks tot maximaal een miljard euro uit aan slachtoffers van terrorisme.
Vrijwel alle in Nederland actieve verzekeraars (zo’n 93 procent) nemen deel in de NHT. De risico’s van de pool worden gedragen door de verzekeraars zelf, de Nederlandse overheid en diverse herverzekeraars.
Het clausuleblad van de NHT legt uit wat ze uitkeert. Zo staan er regels in over de manier waarop levensverzekeringen worden uitgekeerd. De afhandeling van de polissen loopt overigens via de verzekeraars van de slachtoffers.
Uit coulance uitkeren
Het Verbond van Verzekeraars, mede-oprichter van de NHT, kon vrijdagmorgen niet ingaan op de discussie over molest versus NHT.
Los van de kleine lettertjes bestaat in theorie ook de mogelijkheid dat de verzekeraars uit coulance uiteindelijk alsnog tot uitkering overgaan, al of niet via de NHT. De crash van vlucht MH17 in de Oekraïne is een uitzonderlijke gebeurtenis, die ook voor Nederlandse verzekeraars nieuw terrein is.
Update: dit laatste blijkt het geval: vrijdagmiddag hebben de verzekeraars bekend gemaakt dat ze zich niet zullen beroepen op de molestclausules in hun polissen; ze keren dus gewoon uit
Lees ook
Update: zeker 173 Nederlanders aan boord van neergestort vliegtuig
Poetin belt met Rutte, wil onafhankelijk onderzoek naar vliegtuigramp
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl