- In doorsnee verbruikten Nederlanders afgelopen jaar historisch weinig vlees.
- Per hoofd van de bevolking ging het om 75 kilo vlees in 2022.
- Hoewel er een dalende trend zit in de vleesconsumptie, is de vleesconsumptie nog steeds ongezond hoog op basis van de richtlijn opgesteld in de Schijf van Vijf.
- Lees ook: 6 tips die het makkelijker maken om het mediterrane dieet te volgen, volgens een Griekse voedingsdeskundige
Nederlanders verbruikten in 2022 minder vlees dan ze in de afgelopen 18 jaar deden.
De gemiddelde Nederlander kwam uit op ‘slechts’ 75 kilo vlees, wat een een kilo minder is sinds het laagste gemeten punt in 2020, toen het verbruik per hoofd van de bevolking op 76 kilo uitkwam.
Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier.
De rekenmethode van Wageningen Economic Research werkt op basis van karkasgewicht (gewicht van het geslachte dier met botten) dat uiteindelijk de slachterijen verlaat. Het laat dus niet zien hoeveel er daadwerkelijk gegeten wordt, in de afvalbak belandt of niet verkocht wordt.
Ook wordt er geen rekening gehouden met gewichtsverlies door bereiding van het vlees. De onderzoekers werken met de vuistregel dat ruwweg de helft van het karkasgewicht gezien kan worden als geconsumeerd vlees. Daarmee zou een karkasgewicht van 75 kilo dus neerkomen op een daadwerkelijke consumptie van 37,5 kilo per hoofd van de bevolking in 2022.
Hierdoor is er ook een aanzienlijk verschil te zien met de cijfers die het RIVM berekent. Het instituut komt uit op minder dan 32 kilo vlees per Nederlander per jaar. Het berekent dit op basis van een peiling onder 3.750 inwoners die twee keer per jaar opgeven hoeveel vlees ze bij hun maaltijd hebben gegeten. Het gaat hier dus om daadwerkelijk bereid vlees, al wordt er niet in meegenomen hoeveel hiervan mogelijk na de maaltijd bij het afval eindigt.
Vooral kip en rund worden minder gegeten
De daling in de consumptie van varkens, schapen en geiten bleven vrijwel gelijk. Er werd zo'n 300 gram minder kip en zo'n 150 gram minder rundvlees gegeten. En dat telt aanzienlijk op in aantallen dieren, want Wakker Dier berekent dat door deze daling in 2022 zeker zes miljoen dieren minder zijn opgegeten dan het jaar ervoor.
Daling consumptie vlees door hogere prijzen
Omdat varkensvlees de grootste hoeveelheid van het geconsumeerde hoeveelheid vlees door Nederlanders in beslag neemt, zou je ook verwachten dat hier de grootste daling in zou plaatsvinden. Maar dat dat niet het geval is komt waarschijnlijk doordat deze categorie het minst last had van prijsstijgingen. Volgens de onderzoekers werd het daarmee steeds meer gedifferentieerd als "goedkoop alternatief".
De onderzoekers wijzen als reden aan dat 2022 een zogenaamd "inflatiejaar" is. De mogelijke daling in het gegeten vlees per hoofd van de bevolking zou dan ook een relatie kunnen hebben met de prijzen van vlees die met wel 18 procent zijn gestegen, stellen de onderzoekers.
Maar dat de vleesconsumptie ongezond hoog blijft, bevestigen zowel Wakker Dier als Wageningen Economic Research. Het ligt volgens de twee instanties nog ruim 10 kilo boven de geadviseerde hoeveelheid die de Schijf van Vijf aangeeft.