,,De AEX opent vlak en zal waarschijnlijk later wegzakken. Gezien de negatieve nieuwsstroom is er weinig reden tot kopen. De financieringsproblemen van de banken en het onderlinge wantrouwen in de bankensector blijven de stemming onder druk zetten. Ook liet de Spaanse minister van Financiën weten dat de Spaanse banken 50 miljard euro nodig hebben om de balansen te versterken”, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.
Aan het bedrijvenfront liet technisch dienstverlener Imtech donderdag voorbeurs weten dat de orderportefeuille in 2011 met 12 procent is gestegen. Topman René van der Bruggen stelde in zijn nieuwjaarstoespraak dat het bedrijf ,,prima gepositioneerd” is voor 2012 en goed op koers ligt met zijn groeistrategie voor 2015.
Petrobas
Maritiem dienstverlener SBM Offshore kondigde aan een overeenkomst te hebben getekend met het Braziliaanse Petrobras voor de verlenging van het lease- en operatecontract van het drijvende productieplatform (FPSO) Marlim Sul.
In het Verre Oosten lieten de belangrijke beurzen donderdag overwegend verliezen zien. De negatieve stemming werd veroorzaakt door de aanhoudende zorgen over de schuldencrisis in Europa. De Nikkei in Tokio sloot 0,8 procent lager onder aanvoering van de Japanse financiële fondsen en de technologiebedrijven.
Hoop en zorgen
De beurzen in New York sloten woensdag op ongeveer hetzelfde niveau als de voorgaande dag. Beleggers bewogen bij een laag handelsvolume tussen hoop over de Amerikaanse economie en zorgen over Europa en onderbraken de opmars waarmee 2012 dinsdag werd ingeluid.
De Dow-Jonesindex boekte als enige graadmeter een kleine winst. De index van 30 hoofdfondsen eindigde 0,2 procent hoger op 12.418,42 punten. De S&P 500-index sloot nagenoeg onveranderd en ooktechnologiegraadmeter Nasdaq kwam nauwelijks in beweging.
Verlies
De Europese beurzen eindigden eerder op de dag met verlies. Na de goede start van het nieuwe jaar drongen de zorgen over de wankele Europese financiële sector zich weer naar de voorgrond.
In Amsterdam leverde de AEX-index 1,1 procent in tot 314,53 punten. De MidKap zakte eveneens 1,1 procent, tot 477,84 punten. In Londen en Frankfurt zakten de graadmeters 0,6 en 0,9 procent. De beurs in Parijs gaf 1,6 procent prijs.
De euro was donderdag voorbeurs 1,2919 dollar waard, tegen 1,2935 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 103,35 dollar per vat en Brentoliewerd ook 0,1 procent duurder op 113,80 dollar. De naderende olieboycot tegen Iran dreef de olieprijs woensdag op tot het hoogste niveau van de afgelopen 8 maanden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl