De Oekraïense president Volodimir Zelenski is geen gewone politicus, en zijn weg omhoog naar het presidentschap was allesbehalve gewoon.

Zelenski is een voormalige komiek en tv-ster die geen enkele politieke ervaring had voordat hij afgelopen april een verpletterende overwinning bij de Oekraïense presidentiële verkiezingen boekte.

Zelenski is nog maar een paar maanden aan de macht en bevindt zich nu al midden in een Amerikaans schandaal over een telefoontje tussen hem en president Donald Trump. Dat heeft geleid tot de start van een afzettingsprocedure door de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Lees meer: Maakt Donald Trump de 4 jaar vol? Zo werkt de impeachment-procedure in de VS

Tijdens dat telefoontje oefende Trump meerdere keren druk uit op Zelenski om onderzoek te doen naar de voormalige Amerikaanse vicepresident Joe Biden en zijn zoon, Hunter Biden, over Hunters betrekkingen met een Oekraïens gasbedrijf.

Trumps gesprek met Zelenski heeft geleid tot een klokkenluidersmelding door een anonieme functionaris van de inlichtingendienst CIA. Dit telefoontje is naar verluidt maar een stukje van de puzzel, want het ging in de melding om meerdere gesprekken.

Wie is Zelenski en hoe raakte hij verstrikt in een schandaal dat het presidentschap van Trump in gevaar heeft gebracht? Een overzicht van het leven van de Oekraïense president.


De 41-jarige Zelenski was oorspronkelijk bekend als komiek en trad op in een populair televisieprogramma in Oekraïne 'Dienaar van het volk'. In dit programma speelde Zelenski een idealistische leraar die op oorlogspad gaat tegen de corrupte overheid en uiteindelijk president wordt.

Foto: De Oekraïense president Volodimir Zelenski spreekt op 2 juli 2019 met de minister-president van Canada, Justin Trudeau. Bron: Chris Helgren/Reuters

Zelenski's presidentiële campagne was gebaseerd op het gevecht tegen corruptie en weerspiegelde daarmee zijn optreden als acteur.

Foto: Zelenski was een tv-ster voordat hij president werd. Bron: YouTube

Zelenski, ook wel bekend als 'Ze', won met een met verpletterende meerderheid: in april stemde meer dan 70 procent van de kiezers stemde op hem.

Foto: De Oekraïense president Volodimir Zelenski. Bron: Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Bron: BBC


Hoewel Zelenski zichzelf als een kruisvaarder tegen corruptie ziet, heeft hij kritiek gekregen over zijn relatie met de Oekraïense oligarch Ihor Kolomoisky, de eigenaar van de televisieomroep die het programma maakte waardoor Zelenski beroemd werd.

Foto: De Oekraïense oud-president Petro Porosjenko spreekt met oligarch Ihor Kolomoisky tijdens een ceremonie voor een nieuwe gouverneur in Dnjepropetrovsk op 26 maart 2015. Bron: Mikhail Palinchak/Reuters

Bron: The New York Times


Kolomoisky was een rivaal van de voorganger van Zelenski, de voormalige Oekraïense president Petro Porosjenko. Hij woonde in zelf opgelegd ballingschap totdat hij drie dagen voor de inhuldiging van Zelenski weer terugkeerde naar Oekraïne.

Foto: De Oekraïense zakenmagnaat Ihor Kolomoisky is aanwezig bij de jaarlijkse bijeenkomst van de Yalta European Strategy (YES) in Oekraïne op 13 september 2019. Bron: Valentyn Ogirenko/Reuters

Als een van zijn eerste grote acties als president ontbond Zelenski in mei het parlement van Oekraïne en schreef vervroegde verkiezingen uit. Dit werd gezien als een machtsgreep, maar Zelenski stelde dat dit noodzakelijk was in zijn strijd tegen corruptie.

Foto: De Oekraïense president Volodimir Zelenski steekt zijn duim in de lucht tijdens een zitting van het parlement in Kiev op 3 september 2019. Bron: Mikhail Palinchak/Reuters

Bron: The New York Times


Zelenski is geïnteresseerd in een NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne, maar stuurt tegelijkertijd tegenstrijdige signalen naar Rusland. Hij heeft aangedrongen op onderhandelingen met de Russische president Vladimir Poetin over het aanhoudende conflict in het oosten van Oekraïne. Aan de andere kant roept hij westerse regeringen op om sancties in te stellen tegen Moskou.

Foto: De Russische president Poetin tijdens een conferentie in Ankara. Bron: Reuters

Bron: The Wall Street Journal; Forbes


Op 25 juli had president Trump een telefoongesprek met Zelenski. Tijdens dit gesprek drong Trump er meerdere malen bij Zelenski op aan om onderzoek te doen naar voormalig vicepresident Joe Biden en zijn zoon, Hunter Biden, die tot voor kort in het bestuur van een Oekraïens aardgasbedrijf zat.

Foto: President Donald Trump gezien door het raam van het Witte Huis terwijl hij aan de telefoon is met de koning van Saudi-Arabië, Salman bin Abd al-Aziz Al Saud, op 29 januari 2017 in Washingto. Bron: Mark Wilson/Getty Images

Bron: Insider


Zelenski heeft tot nu toe geweigerd op het schandaal rond het telefoontje in te gaan.

Foto: De Oekraïense president Volodimir Zelenski tijdens een persconferentie na zijn ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron in het Elysée paleis in Parijs in Frankrijk op 17 juni 2019. Bron: Ludovic Marin/Reuters

Tijdens een speech bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 25 september sprak Zelenski voornamelijk over Rusland; Trump werd niet genoemd. "Niemand zal zich veilig voelen zolang Rusland oorlog voert tegen de Oekraïne midden in Europa", zei hij. "De gedachte dat dit niets te maken heeft met jullie of met jullie belangen zal dodelijk blijken."

Foto: De Oekraïense president Volodimir Zelenski en zijn delegatie in het VN-hoofdkantoor in New York aan het begin van de 74e bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 24 september 2019. Bron: Brendan Mcdermid/Reuters

Bron: The New York Times


Tijdens zijn eerste ontmoeting met Trump antwoordde Zelenski op vragen van journalisten over het telefoongesprek van 25 juli dat hij niet "betrokken wil zijn" bij de verkiezingen van de Verenigde Staten. Verder verwierp hij de suggestie dat Trump hem onder druk had gezet en zei dat het een "gewoon" telefoongesprek was geweest.

Foto: De Amerikaanse president Trump ontmoet de Oekraïense president Zelenski in New York. Bron: Reuters

Lees meer over Donald Trump: