Oeps! De Russische president Poetin moet op zoek naar een raket met een kernreactor.
In maart verkondigde hij nog vol bravoure dat Rusland een nieuw arsenaal superkernwapens heeft, waaronder een nucleair aangedreven raket met onbeperkt bereik.
Maar de tests met het nieuwe speeltje gaan niet zo voorspoedig, schrijft CNBC op basis van bronnen bij Amerikaanse inlichtingendiensten. De vier oefeningen met de raket liepen steeds op een crash uit.
Een van de raketten crashte november vorig jaar in de Barentszzee. Rusland plant nu een grootscheepse zoekoperatie om de raket te vinden, want de vrees bestaat dat er nucleair materiaal in het water lekt.
“Niemand in de wereld heeft dit”, zo verklaarde Poetin in maart nog. “Deze laagvliegende, stealth-kruisraket heeft een onbeperkte actieradius, onvoorspelbaar vluchtpatroon en kan onderscheppers ontwijken.” Hij noemde de raket ‘in feite onverslaanbaar door bestaande en toekomstige antiraketsystemen’.
De testrapportages laten echter een heel ander beeld zien. Poetin was wellicht iets voorbarig in zijn kwalificaties.
De langste vlucht van het type zou slechts iets langer dan 2 minuten geduurd hebben. Na een vlucht van circa 40 kilometer verloor de boordcomputer de controle en crashte de raket.
Bij alle vier de testen functioneerde de nucleaire aandrijving van de raket niet. Amerikaanse waarnemers vermoeden dat het misgaat op een cruciaal moment: wanneer de raket moet overschakelen van reguliere, op olie gebaseerde brandstof naar de kernreactor aan boord.
Op deze vluchten slaagde de kruisraket er dus niet in om zelfs maar te beginnen aan een potentieel eindeloze vlucht met onbegrensd bereik.
Tijdens één van de testen in november crashte een raket in de Barentszzee ten noorden van Rusland. Drie schepen gaan binnen op zoek naar het verloren gewaande wapentuig. Eén van de schepen is uitgerust om de radioactieve materialen van de aandrijving te kunnen verwerken. Wanneer de zoektocht van start gaat, is nog niet bekend, noch hoe lang het Kremlin ervoor uit wil trekken.
Experts vrezen dat er nucleair materiaal in zee kan lekken.