- De Russische president Vladimir Poetin lijkt op zoek te zijn naar een excuus om Oekraïne binnen te vallen en richt hiervoor zijn pijlen op het Westen.
- Poetin claimde opnieuw in een speech dat de aanwezigheid van de NAVO in Oekraïne “een bedreiging aan onze voordeur is”.
- De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe zou meer olie op het vuur hebben gegooid door te claimen dat de VS chemische wapens in Oekraïne heeft gestationeerd.
- Lees ook: De mysterieuze dochter van Poetin heeft haar debuut op de Russische tv gemaakt
De Russische president Vladimir Poetin lijkt op zoek naar een excuus om Oekraïne binnen te vallen. Ondanks de aanwezigheid van naar verluidt 70.000 Russische soldaten nabij de grens met Oekraïne blijft Poetin de NAVO en de VS de schuld geven van de spanningen in de regio, terwijl hij zelf het aantal troepen zou willen opschalen naar 175.000.
“Wat de VS in Oekraïne aan het doen is, is een bedreiging aan onze voordeur. En dus moeten ze begrijpen dat we ons niet meer zomaar kunnen terugtrekken. Denken ze dat we gewoon lijdzaam zullen toekijken?”, zei Poetin tijdens een toespraak voor Russische militaire leiders op dinsdag.
“Als de agressieve lijn van onze westerse collega’s wordt doorgezet, zullen wij adequate militaire maatregelen moeten nemen en hardhandig reageren op mogelijke bedreigende stappen”, ging de Russische president verder.
Evelyn Farkas, voormalig staatssecretaris in de regering president van Barack Obama, tweette in een reactie op de uitspraken van de Russische president dat Poetin “zojuist de oorlog heeft verklaard aan Oekraïne (en doet alsof het een oorlog is tegen de VS en zijn bondgenoten, uitgelokt door ons)”.
Ook Alina Polyakova, Rusland-expert en directeur van het Center for European Policy Analysis, noemt in een tweet “Poetins framing van Rusland als slachtoffer valse informatie”.
"Oekraïne is Rusland niet binnengevallen", voegt Polyakova eraan toe. "Rusland is in elk recent conflict de agressor geweest. Maar de framing dient een hoger doel: het opbouwen van steun onder het Russische volk voor mogelijke militaire actie."
Poetins opmerkingen en de stationering van tienduizenden troepen langs de grenzen van Oekraïne wakkeren de vrees aan voor een mogelijke invasie van het land.
Conflict tussen Rusland en Oekraïne
Oekraïne en Rusland zijn in een conflict verwikkeld sinds de Russen in 2014 de Krim annexeerden. Sindsdien vechten pro-Russische separatisten, gesteund door Rusland, in de oostelijke Donbass-regio tegen het regeringsleger van president Volodimir Zelenski. Bij deze oorlog zijn inmiddels al meer dan 13.000 doden gevallen.
Volgens Rusland negeert het Westen de zogenaamde "rode lijn" van het Kremlin in de regio en dus heeft het Kremlin de afgelopen dagen eisen neergelegd bij de NAVO en de VS, waar beide partijen hoogstwaarschijnlijk niet mee zullen instemmen. Een van de eisen is dat de NAVO nooit Oekraïne en Georgië als leden zal laten toetreden.
Oekraïne wil al jarenlang toetreden tot de NAVO en onderhoudt dan ook een sterke band met het bondgenootschap, dat het land toegang verschaft tot veiligheidsbijstand door de NAVO-leden.
De VS steunt Oekraïne door middel van het trainen van z’n speciale strijdkrachten en het leveren van Javelin-antitankraketten, gepantserde Humvees, radio's en drones.
'Compleet gestoord'
De Russische minister van defensie, Sergej Sjojgoe, beweerde tijdens de bijeenkomst van dinsdag, zonder bewijs aan te voeren, dat er meer dan honderd Amerikaanse huurlingen ter plaatse zijn in Oost-Oekraïne die Rusland zouden bedreigen met chemische wapens.
"We hebben de aanwezigheid van meer dan 120 Amerikaanse huurlingen in de steden Avdiivka en Krasny Liman gedetecteerd. Zij zijn hier om ons te provoceren. Er zijn tankwagens vol met ongeïdentificeerde chemische componenten geleverd aan deze steden", zei Sjojgoe volgens de Moscow Times.
De Russische minister van Defensie creëert hiermee het beeld dat het Westen op het punt staat oorlogsmisdaden tegen Rusland te begaan, aangezien het internationaal recht het gebruik van chemische wapens verbiedt. Deze uitspraken worden door deskundigen afgedaan als ongegrond. Zo bestempelde het Pentagon de aantijgingen als "volledig vals".
Michael McFaul, de voormalige ambassadeur van de VS in Rusland, tweette in reactie op de uitspraken van Sjojgoe: "Dit zijn niet de woorden van een rationele speler die wil discussiëren over 'legitieme' zorgen over de Europese veiligheid. Dit zijn de valse woorden van iemand die op zoek is naar een excuus voor oorlog. Hopend dat het allemaal bluf is; bang dat het dat niet is."
McFaul voegde hieraan toe dat de uitspraken "compleet gestoord" zijn.
Volgens Ian Bremmer, voorzitter van de Eurasia Group, is "Poetin woedend" dat het Westen "Rusland zo tegenwerkt" als het gaat om Oekraïne. "Als je alleen naar de Russische staatsmedia kijkt, zou je denken dat oorlog onvermijdelijk is en de schuld volledig bij de NAVO ligt", zegt Bremmer.
En dat lijkt te werken. Uit een recente opiniepeiling blijkt dat de helft van het Russische publiek de VS en de NAVO de schuld geeft van de spanningen in Oekraïne, terwijl slechts vier procent de Russische regering aanwijst.
Rusland: dader of slachtoffer?
In werkelijkheid heeft Poetin de crisis vooral aan zichzelf te danken. Door zijn acties op de Krim in 2014 en zijn steun aan de rebellen in de Donbass, is Oekraïne steun bij het Westen gaan zoeken, waardoor de spanningen met de NAVO en de VS zijn toegenomen en Poetin nu tegengas geeft.
Maar in zijn speeches over de situatie blijft hij Rusland naar de bevolking afschilderen als het slachtoffer en karakteriseert de groeiende invloed van de NAVO in Oekraïne als een existentiële bedreiging voor het land.
Deskundigen zeggen dat Poetin Oekraïne, een voormalige Sovjetrepubliek, als een onafgemaakte zaak beschouwt. De Russische president heeft naar Russen en Oekraïners verwezen als "één volk".
Steven Pifer, de voormalige ambassadeur van de VS in Oekraïne, zei onlangs in een opiniestuk dat dergelijke retoriek van Poetin "volstrekt het tegengestelde effect heeft", omdat "miljoenen etnische Oekraïners dit zien als een ontkenning van hun cultuur, geschiedenis en taal".
De VS heeft gewaarschuwd voor zware economische sancties als Rusland Oekraïne binnenvalt, maar president Joe Biden zei ook dat de VS niet verplicht zou zijn om troepen te sturen in het geval van een Russische inval.
Karen Donfried, de Amerikaanse assistent-staatssecretaris voor Europa, waarschuwde dinsdag in een telefoongesprek met journalisten dat "we klaar staan om drastisch op te treden als Rusland verdere militaire agressie tegen Oekraïne zou ondernemen".
Donfried zei dat de VS bereid zouden zijn om militair materieel te leveren "bovenop" wat al is gestuurd.
Lees meer over de spanningen in Oekraïne:
- Rusland zou zich klaarmaken om begin 2022 Oekraïne binnen te vallen met ruim 175.000 troepen
- Biden waarschuwt Poetin voor sancties, als Rusland besluit om Oekraïne binnen te vallen
- Poetin dreigt met hypersonische kruisraketten als de NAVO te ver gaat met steun voor Oekraïne
- Een Russische invasie van Oekraïne is een ‘reële mogelijkheid’, zeggen Amerikaanse veiligheidsexperts
- Poetin tekent nieuwe wet zodat Oost-Oekraïners makkelijker een Russisch paspoort kunnen krijgen – Kiev is daar woedend over