- De Russische president Vladimir Poetin verdiende na de val van de Sovjet-Unie bij als taxichauffeur, zo vertelde hij in een zondag verschenen documentaire.
- De leider noemde de ineenstorting van het communistische systeem een “tragedie” voor de Russen.
- Poetin maakte deze opmerking te midden van spanningen over een mogelijke Russische invasie van Oekraïne.
- Lees ook: Russische invasie van Oekraïne zou impact hebben die Europa sinds WO II niet meer heeft gezien, zegt Britse legerleider
In een documentaire die afgelopen zondag werd uitgezonden, betreurt de Russische president Vladimir Poetin de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991. Ook vertelde de leider dat hij in de periode daarna bijkluste als taxichauffeur.
Poetin beschrijft de val van het communistische systeem als een “tragedie” voor het Russische volk en het einde van “historisch Rusland”. De documentaire waarin hij dat doet, genaamd ‘Rusland. Recente geschiedenis’, verscheen op het YouTube-kanaal van Rusland 24.
“Soms moest ik bijklussen”, zegt Poetin. “Ik bedoel, extra geld verdienen als chauffeur. Ik vind het niet prettig om het hier over te hebben, om eerlijk te zijn. Maar dit was wel het geval.”
Van spion naar taxichauffeur
Eerder zinspeelde Poetin al op het feit dat hij in de late jaren negentig een baan overwoog als privéchauffeur. Maar nooit eerder gaf de Russische president toe te hebben bijgeklust na zijn tijd in Oost-Duitsland als spion voor de Russische inlichtingendienst KGB.
Taxi's waren een zeldzame verschijning na de val van de Sovjet-Unie. De economie lag in duigen. Sommige mensen klusten bij door vreemden tegen betaling in hun eigen auto te vervoeren, meldt de BBC.
Poetin, die zich van een lage KGB-positie naar president opwerkte, liet in het verleden vaker horen de val van het communistische Rusland te betreuren. In 2018 vertelde de president dat als hij een enkele gebeurtenis in de Russische geschiedenis ongedaan kon maken, hij de ineenstorting van de Sovjet-Unie zou kiezen.
Opmars naar een invasie?
Deze nieuwe onthullingen van Poetin komen te midden van groeiende zorgen over de Russische troepenmacht aan de Oekraïense grens. Dit land, de voormalige broodmand van de Sovjet-Unie, riep in augustus 1991 de onafhankelijkheid uit.
Volgens The New York Times staan er zo'n honderdduizend Russische troepen bij de grens met Oekraïne. De internationale gemeenschap vreest dat Poetin, die kennelijk verlangt naar een tijd waarin dat land onderdeel uitmaakte van een grotere Russische staat, een invasie voorbereidt. Een invasie die, zo zeggen Oekraïense autoriteiten, het land niet kan afslaan.