De Vlaamse overheid wil haar kantoorgebouwen in de toekomst voorzien van geslachtsneutrale toiletten voor transgenders.
Dat berichtte de Belgische krant Het Nieuwsblad donderdag.
De nieuwe toiletten moeten worden voorzien van een speciaal logo, dat aangeeft dat ze door iedereen mogen worden gebruikt. Volgens belangenvereniging Çavaria is dat geen overbodige luxe. “Nu gebeurt het dat andere aanwezigen een transgender erop aanspreken dat die zich in het verkeerde toilet bevindt, wat erg pijnlijk is.”
Het plan is volgens de krant afkomstig van de Vlaams minister Liesbeth Homans (Gelijke Kansen). Zij kondigde onlangs ook al aan dat de vermelding ‘m/v’ gaat verdwijnen bij overheidsvacatures. Zo wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen mannen en vrouwen.
Campagne COC
In Nederland startten de belangenorganisaties voor homo-, biseksuelen en transgenders COC en Transgender Netwerk Nederland eind vorig jaar een campagne voor genderneutrale toiletten op scholen. Leerlingen beplakten de deuren van de school-wc’s met speciale stickers met daarop een meisje, of een jongetje of allebei. Doel van de actie is dat scholen naast de meisjes- en jongens-wc’s in ieder geval zorgen voor meerdere toiletten voor iedereen.
"Het gaat niet om een speciaal transgendertoilet, want dat is nog pijnlijker voor transgenderjongeren'', zei Sophie Schers van TNN in november. Het aantal transgenderscholieren is lastig te meten, maar volgens Schers gaat het ongeveer om 1 op de 100 middelbare scholieren. Op universiteiten is volgens haar op iedere afdeling vaak al een 'onzijdig' toilet te vinden.
Geslacht in paspoort
Overigens zijn er in Nederland plannen om geslachtsregistratie af te schaffen. Veel partijen in de Tweede Kamer willen dat sekseregistratie wordt afgeschaft in zaken waarbij het er niks toe doet of je man of vrouw bent. GroenLinks wil zelfs dat het verschil al niet meer wordt gemaakt door de burgerlijke stand, als ouders aangifte komen doen van een pasgeborene.
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zei vorige maand dat een commissie verder uit moet zoeken in hoeverre het "mogelijk en wenselijk" is om af te zien van geslachtsvermelding in de verschillende wetten die het ouderschap aangaan.
Van der Steur vindt het registreren van het geslacht in veel gevallen ook onnodig, maar denkt dat de samenleving intussen zelf ook een hoop zelf kan doen om ervan af te komen. Tegelijk wees hij erop dat het vermelden van het geslacht in bepaalde gevallen wel zeer praktisch is, zoals voor de instantie die oproepen verstuurt voor borstkankeronderzoek.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl