De prijs voor garnalen schommelt van oudsher behoorlijk, omdat het aanbod van de schaaldieren sterk wisselt per seizoen.
In deze tijd van het jaar is een dipje in de vangst gebruikelijk, maar de huidige schaarste hebben zelfs ervaren garnalenvissers niet vaak gezien.
Johan Rispens uit Zoutkamp zit al dertig jaar in het vak en heeft dit “nog nooit meegemaakt”, zei hij eind mei tegen RTV Noord.
Collega Henk Buitjes noemt het huidige aanbod uitzonderlijk laag. “Ik heb van alles gevangen de afgelopen dagen: kwallen, schelpen en vissen. Maar garnalen zijn er weinig.”
Inkoper Marko Kloosterhof spreekt tegenover Visserijnieuws.nl zelfs van een “ongezonde situatie”.
Recordprijzen op de afslag
De schaarste leidt tot recordprijzen op de visafslag in Lauwersoog. En 2016 was al een goed jaar voor garnalenvissers. Ze kregen op de afslag gemiddeld 7,68 euro voor een kilo garnalen, blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research, de onderzoekstak van de gelijknamige universiteit.
Op sommige dagen werd er zelfs meer dan 10 euro neergeteld per kilo.
Dit jaar zijn de uitschieters nog hoger: op 25 mei ging een kilo garnalen weg voor 15,47 euro in Lauwersoog.
Een van de oorzaken van de lage garnalenstand is de opmars van wijting richting Nederlandse wateren, vermoedt Rispens. Deze familie van de kabeljauw eet grote hoeveelheden garnalen.
Pulsvissen
Maar voorzitter Matthijs van der Ploeg van de Garnalenvissersbond heeft een andere theorie. Hij wijst met een beschuldigende vinger naar het pulsvissen, waarbij platvissen zoals tong en schor die zich ingraven in de zeebodem met elektrische schokken worden opgeschrikt. Dat is duurzamer en milieuvriendelijker, omdat er geen schadelijke sleepnetten over de bodem worden gehaald.
Van der Ploeg wil dat er een onderzoek komt naar de gevolgen van pulsvissen. "Het zou best zo kunnen zijn dat als een garnaal iedere week een tik over z'n hoofd krijgt die te vergelijken is met een elektrische stoel, dat ze uiteindelijk hun kuit verliezen", zegt hij tegen RTV Noord.
Hij heeft een brief geschreven aan staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken om de kwestie aan te kaarten.
Investeren in schepen
Toch is er voor de vissers geen man overboord. Door de hoge prijzen hebben ze eindelijk de financiële ruimte om hun schepen op te knappen of om een nieuwe te kopen.
En met de garnalenvangst kan het later in het jaar nog goed komen. Vrouwtjes leggen twee tot drie keer per jaar enkele duizenden eitjes, dus na de zomer kan er zomaar ineens weer voldoende garnaal rondzwemmen in de Noordzee.