- Het goedkeuren van transacties op netwerken van cryptomunten kan veel energie slurpen.
- Er is sinds kort een ETF op de markt die belegt in bedrijven in de cryptomarkt die oog hebben voor duurzaamheidsaspecten – niet alleen miners, maar ook chipfondsen.
- De ETF is actief in een groeimarkt, maar de risico’s zijn ook groot.
ANALYSE – De koersen van veel cryptomunten zijn weer aardig hersteld na het slagveld dat in mei werd aangericht. Die koersduikeling volgde op een verklaring van Tesla-topman Elon Musk dat de autofabrikant klanten niet langer de mogelijkheid wilde bieden om hun auto’s af te reken met bitcoins, vanwege de enorme milieu-impact van de cryptomunt.
Het goedkeuren van transacties op de digitale logboeken (blockchains) van cryptomunten kan veel energie slurpen. De stroom die hiervoor wordt gebruikt komt grotendeels van fossiele brandstoffen.
Dit probleem speelt specifiek voor de bitcoin. Om dit in perspectief te plaatsen: het energieverbruik van één transactie met de bitcoin komt overeen met meer dan acht keer het energieverbruik voor 100.000 Visa-transacties.
Volgens onderzoekers van de Universiteit van Cambridge verbruikt de bitcoin per jaar 121,4 terawattuur. Dat is meer dan het totale energieverbruik van heel Nederland (108,8 terawattuur). Zelfs Argentinië (goed voor 121 terawattuur per jaar) moet het afleggen tegen de cryptomunt.
Inmiddels heeft Musk getwitterd dat Tesla de cryptomunt opnieuw als betaalmiddel zal accepteren, als de productie ervan duurzamer wordt. Gezien de heftige koersreactie van afgelopen voorjaar is duidelijk dat duurzaamheid een belangrijk thema is in de cryptomarkt.
Om duurzame beleggers toch blootstelling aan de cryptomarkt te bieden, heeft Viridi Funds onlangs een ETF op de markt gebracht die oog heeft voor milieu, sociale aspecten en goed ondernemingsbestuur, de zogeheten ESG-criteria. Het gaat om de Viridi Cleaner Energy Crypto-Mining & Semiconductor ETF (RIGZ) met de ISIN-code US02072L7551.
De oprichter van het fondshuis, Wes Fulford, is een bekende in de cryptowereld. Hij stond tot vorig jaar aan het roer van Bitfarms, een van de grootste cryptominingbedrijven uit Noord-Amerika, dat vrijwel volledig leunt op hernieuwbare energiebronnen.
Hierin belegt het fonds: van miners tot chippers
Het indexfonds, met een notering aan de beurs van New York, belegt in 15 tot 30 bedrijven in de cryptosector die volgens Viridi een goed en duurzaam ESG-beleid voeren. Hierbij moet je denken aan miners, maar ook aan bijvoorbeeld fabrikanten van computerchips en computerapparatuur.
Hierbij speurt de fondsbeheerder naar bedrijven die hun energie uit duurzame energiebronnen halen. Maar volgens Viridi past de ETF ook in duurzame beleggingsportefeuilles vanwege sociale aspecten. Zo maakt de bitcoin het voor consumenten in achtergestelde regio’s waar nauwelijks banken zijn mogelijk om toch betalingen te kunnen doen. Ook is het een onafhankelijke munt die niet is gebonden aan een overheid.
De ETF richt zich op ontwikkelde markten. Op dit moment zitten er achttien verschillende aandelen in de portefeuille, waaronder – niet geheel toevallig – het bovengenoemde Bitfarms. De belangrijkste belegging is Marathon Digital, een Amerikaans mijnbouwbedrijf dat ernaar streeft om te groeien tegen zo laag mogelijke energiekosten.
Ook in de Zuid-Koreaanse techreus Samsung heeft het fonds een belang. Andere bekende namen zijn Nvidia (een Amerikaanse producent van chips en grafische kaarten) en de chipgiganten AMD (Advanced Micro Devices) en TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company).
Wat levert het op?
Met de ETF van Viridi profiteer je indirect van een groei van de cryptomarkt. Volgens een recente meting van CoinGecko gaat er inmiddels ruim 2 biljoen dollar in om: 2.020 miljard dollar om precies te zijn.
Naast particuliere beleggers investeren ook steeds meer professionals in cryptomunten. Zij doen dit om meer diversificatie in hun portefeuille aan te brengen. Maar de bitcoin dient ook als waarde-opslag, aangezien er maar een beperkt aantal munten in omloop gebracht kan worden.
Daarnaast zijn cryptomunten ook in het economisch verkeer bezig met een opmars. Er zijn steeds meer bedrijven die betalingen in bitcoin of andere cryptovaluta accepteren. Zo kondigde de Amerikaanse bioscoopketen AMC onlangs aan dat het voor het einde van het jaar ook bitcoins wil accepteren als betaalmiddel.
Ook blijkt dat stervoetballer Lionel Messi bij zijn nieuwe club Paris Saint-Germain een deel van zijn vergoeding betaald krijgt in zogeheten 'fan tokens', cryptomunten van de club. Ook Nederlandse voetbalclubs zijn daarmee bezig.
Met de ETF van Viridi zit je op de eerste rij om van deze ontwikkelingen te profiteren. De belegging heeft klanten van het eerste uur geen windeieren gelegd. Sinds de lancering medio juli is de koers van de ETF met maar liefst 40 procent opgelopen.
Wat zijn de risico’s?
De cryptomarkt is nog volop in ontwikkeling en dat gaat met vallen en opstaan. Er zijn veel munten in omloop. Niet elke munt zal de eindstreep halen.
Bovendien zijn veel landen nogal huiverig voor de bitcoin en andere cryptovaluta, omdat deze hun soevereiniteit kunnen aantasten en omdat de cryptomarkt ongereguleerd is.
Om die reden werpen steeds meer landen obstakels op. Zo legde China afgelopen voorjaar de handel in cryptomunten aan banden en overwegen ook diverse andere landen een verbod, voor zover dat mogelijk is. Dit zorgt voor veel onzekerheid, waar bedrijven in de crypto-industrie last van kunnen hebben.
Ook angst voor cyberaanvallen hangt boven de markt. Zo bleek eerder deze maand dat een hacker 611 miljoen dollar aan cryptovaluta had weten te stelen van Poly Network, een bedrijf dat blockchains met elkaar verbindt.
Hoewel Poly Network het geld inmiddels weer terug heeft en de hacker zelfs een baan als chef beveiliging heeft aangeboden, zit de schrik er in de cryptowereld goed in. Dit kan de markt schaden en daarmee ook de bedrijven die hun omzet uit de cryptomarkt halen.
Al die onzekerheden zorgen er bovendien voor dat de koersen van cryptomunten behoorlijk op en neer kunnen stuiteren. Zo is de waarde van de bitcoin afgelopen voorjaar ruim gehalveerd van 63.000 dollar naar 27.000 dollar.
Hoewel je met deze ETF geen directe blootstelling hebt aan cryptomunten als de bitcoin en ethereum, kun je er wel indirect last van hebben. Veel bedrijven in de portefeuille hebben cryptomunten op hun balans staan.
Wat kost het?
Omdat de kosten een deel van je beleggingswinst afsnoepen, is het verstandig om hier kritisch naar te kijken. Een veel gebruikte maatstaf is de total expense ratio (TER). Dit is een optelsom van de kosten die het fonds jaarlijks inhoudt voor geleverde diensten, zoals handels-, bewaar- en marketingkosten.
De TER van deze ETF bedraagt 0,9 procent per jaar. Dat is een redelijk gebruikelijk tarief voor een actief beheerd fonds, maar voor een indexfonds aan de hoge kant.
Zijn er alternatieven?
Je kunt ook rechtstreeks in cryptomunten beleggen, via platforms als Binance, Coinbase en Bitvavo. Je hebt keuze uit tientallen munten en kunt met een aankoop speculeren op een koersstijging. Bij sommige munten kun je ook rente ontvangen door ze langere tijd in de wallet vast te zetten (vergelijkbaar met een termijndeposito; dit heet staken).
Sinds kort is het ook mogelijk om via een beleggingsfonds blootstelling te krijgen aan de koersontwikkeling van bitcoin en ethereum zonder dat je de munten zelf hoeft te kopen: de VanEck Vectors Bitcoin ETN en de VanEck Vectors Ethereum ETN. Deze fondsen hebben we onlangs besproken in een productanalyse.
Verder kun je beleggen in aandelen van bedrijven die betrokken zijn bij de cryptomarkt en blockchaintechnologie, zoals het hierboven genoemde Coinbase of cryptominingbedrijven. Je hebt dan wel minder spreiding dan bij de ETF van Viridi.
Doen?
De cryptomarkt is een groeimarkt. Wie rechtstreeks in munten wil beleggen, kan beter een deur verder kijken, want de ETF van Viridi biedt alleen een indirecte blootstelling aan de cryptomarkt.
Een voordeel van het fonds is wel dat het een bredere spreiding heeft. De ETF belegt niet alleen in bedrijven die crypto’s minen, maar ook in ondernemingen die dit faciliteren, zoals chipfabrikanten. Dat maakt de risico's iets kleiner.
Bovendien selecteert de fondsmanager de bedrijven die het meest duurzaam zijn, waardoor je de grootste vervuilers buiten de deur houdt.
Houd er wel rekening mee dat het een relatief nieuwe markt is en dat dit gepaard gaat met groeipijnen. Overheden werpen allerlei barrières op die de sector hard kunnen raken.
Anderzijds lijken veel landen zich te realiseren dat blockchaintechnologie een trein is die niet meer valt te stoppen. Diverse centrale banken overwegen eigen cryptomunten te ontwikkelen. Dat kan een slag in het gezicht zijn van concurrerende valuta, maar toeleveranciers zoals chipbedrijven kunnen er wel van profiteren.
Gezien het grillige karakter van de cryptomarkt is wel aan te raden om je blootstelling beperkt te houden en om er alleen te beleggen met geld dat je kunt missen.
[activecampaign form=28]
Lees meer over beleggen in crypto's en andere ETF's
- Beleggen in Europese dividendaristocraten: dit zijn de kansen, kosten en risico’s van de SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF
- Nieuwe waterstof-ETF van VanEck: dit moet je weten over de kansen, kosten en risico’s
- Beleggen in bitcoin en ethereum zonder zelf de munten te kopen: dit zijn de kansen en risico’s van de crypto-ETN’s van VanEck
- Welke rol hebben cryptomunten zoals de bitcoin als je gespreid belegt? 5 dingen om op letten
- Crypto’s zijn niet allemaal bedoeld als valuta – dit moet je weten over de bitcoin en 14 andere opmerkelijke coins