- Virgin Atlantic heft het verbod op tatoeages voor cabinepersoneel op, aldus de maatschappij.
- De luchtvaartmaatschappij werft driehonderd nieuwe stewards en stewardessen om te voldoen aan de vraag naar reizen en om op nieuwe routes te kunnen vliegen.
- Ook andere luchtvaartmaatschappijen versoepelen hun kledingvoorschriften om meer mensen te kunnen werven.
- Lees ook: Luchtvaartmaatschappijen doen proef met Starlink-internetdienst van Elon Musk om passagiers gratis en snel WiFi te bieden
Virgin Atlantic heeft de eis ingetrokken dat leden van het cabinepersoneel tatoeages op hun armen en benen moeten verbergen, omdat het een meer inclusieve werkgever wil worden.
De verandering is onderdeel van het bedrijfsplan om driehonderd meer stewardessen aan te nemen, om aan de stijgende vraag naar internationale reizen te voldoen.
Net als veel internationale luchtvaartmaatschappijen eiste Virgin voorheen dat het cabinepersoneel tatoeages op het lichaam verborgen hield. Met onmiddellijke ingang zullen stewardessen niet langer verplicht zijn om tatoeages op hun armen of benen te verbergen.
Het verbod op tatoeages in nek, hoofd en gezicht blijft echter van kracht, al wordt dit momenteel herzien. Tatoeages met scheldwoorden of verwijzingen naar naaktheid, geweld, evenals andere dergelijke symbolen die als aanstootgevend kunnen worden beschouwd, zijn ook nog steeds verboden, aldus het bedrijf.
Het nieuws dat Virgin het verbod op zichtbare tatoeages zal opheffen werd voor het eerst gemeld door The Guardian en later door het bedrijf bevestigd aan Insider.
Luchtvaartmaatschappijen hebben wereldwijd te kampen met tekorten aan piloten, cabinepersoneel en grondpersoneel, terwijl de vraag naar reizen toeneemt na Covid-19. Het aantal luchtvaartpassagiers is in één jaar, tot maart 2022 met 76 procent gestegen, volgens cijfers van de Internationale Luchtvervoersvereniging.
In combinatie met stijgende brandstofprijzen en het feit dat langere routes moeten worden gevlogen om de oorlog in Oekraïne te vermijden, staan maatschappijen onder druk en is er sprake van reischaos op luchthavens.
Virgin's plan voor driehonderd nieuwe cabinepersoneelsleden is bedoeld om de zomerpiek het hoofd te bieden en om nieuwe routes te bedienen, vertelde een woordvoerder aan Insider. Het bedrijf heeft geen problemen gehad met het werven - het ontving vijfduizend sollicitaties voor vierhonderd openstaande functies in januari, zei de woordvoerder.
Estelle Hollingsworth, Virgin Atlantic's chief people officer, zei dat de verandering deel uitmaakt van haar doelstellingen om de inclusie te verbeteren.
"Veel mensen gebruiken tatoeages om hun identiteit uit te drukken en onze collega's mogen niet worden uitgesloten om dit te doen als ze daarvoor kiezen", zei Hollingsworth.
Virgin Atlantic, dat eigendom is van Richard Branson, betaalt cabinepersoneel tot 27.700 dollar per jaar, inclusief reiskosten en commissie, volgens de carrièrepagina van het bedrijf.
Luchtvaartmaatschappijen zijn bezig hun imago beleid inclusiever te maken
Veel luchtvaartmaatschappijen proberen steeds vaker de strikte kledingvoorschriften voor met name vrouwelijke stewardessen te versoepelen.
Maria Noyen van Insider bracht eerder verslag uit over hoe de strikte controle door Emirates van het gewicht en de BMI (body mass index) van stewardessen het moeilijk maakte voor moeders die terugkeerden van zwangerschapsverlof.
Bij KLM zijn tatoeages en piercings vaak taboe, zo blijkt uit een artikel op de site van de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel. “Alle vliegmaatschappijen hebben kledingvoorschriften en bepaalde criteria voor je uiterlijk. Zo zijn zichtbare tattoos en piercings vaak taboe, ook bij KLM. Lang haar moet om hygiënische redenen opgestoken of in een staart zijn en felgekleurde nagellak en een overdosis aan sieraden zijn ook niet toegestaan”, aldus KLM-stewardess Ingrid Brama.
Desondanks storen reizigers niet aan zichtbare tatoeages of piercings. Online reisbureau vliegtickets.nl deed een onderzoek onder 3.600 regelmatig reizende Nederlanders. Bijna driekwart van de respondenten gaf aan geen problemen met tattoos, en ruim 80 procent zegt het uiterlijk überhaupt niet belangrijk te vinden. Goede service staat nog altijd bovenaan, zo zeggen de reizigers.