- Vijftig olie- en gasconcerns zeggen toe de uitstoot van methaan tegen 2030 tot bijna nul terug te brengen en een einde te maken aan het routinematig affakkelen van aardgas.
- Geen van de bedrijven is echter van plan om de eigen olie- en gasproductie te verminderen.
- Milieuorganisaties zijn niet onder de indruk, want de uitstoot die wordt veroorzaakt door het gebruik van de gemaakte brandstoffen wordt niet meegenomen in de belofte.
- Lees ook: Klimaattop in Dubai: dit zijn 2 belangrijke thema’s waar ruim 200 landen over gaan steggelen
Vijftig olie- en gasconcerns in de wereld, waaronder grote spelers als Shell, ExxonMobil en Saudi Aramco, beloven op de klimaattop COP28 in Dubai in een gezamenlijke verklaring dat ze de CO2-uitstoot van hun eigen activiteiten zullen terugdringen.
Geen van de bedrijven is echter van plan om de eigen olie- en gasproductie te verminderen. Maar ze zeggen wel toe de uitstoot van methaan, een van de gevaarlijkste broeikasgassen, tegen 2030 tot bijna nul terug te brengen en een einde te maken aan het routinematig affakkelen van aardgas.
COP28-voorzitter sultan Ahmed Al-Jaber, tevens topman van Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), heeft laten weten dat hij ook de olie- en gasindustrie bij de klimaatstrijd wil betrekken. De vijftig leden van het Oil and Gas Decarbonization Charter, die de toezeggingen onderschrijven, zijn goed voor ongeveer 40 procent van de mondiale olieproductie.
Al-Jaber spreekt van een “geweldige eerste stap”. “We hebben de hele industrie nodig om 1,5 graden Celsius binnen bereik te houden.” Toch scharen niet alle grote olieconcerns zich achter de beloftes. De meest opvallende afwezigen zijn Chevron en ConocoPhillips. Ook de grootste olie- en gasbedrijven van China hebben zich niet aangesloten.
Milieuorganisaties niet onder de indruk van belofte oliemaatschappijen voor lagere CO2-uitstoot
Milieuorganisaties zijn niet onder de indruk en reageren enigszins verontwaardigd op de aankondiging. "We hebben geen tijd voor nog meer toezeggingen en initiatieven met mooie namen", zo klinkt het bijvoorbeeld bij 350.org, een beweging die een einde wil maken aan het gebruik van fossiele brandstoffen.
"We hebben juridische overeenkomsten nodig, geen vrijwillige toezeggingen", vult campagneleider David Tong van Oil Change International aan.
"Dit is een rookgordijn, waarachter de grootste vervuilers zich verschuilen", stelt klimaatexpert Maarten de Zeeuw van Greenpeace Nederland verder. "De wereld heeft echte oplossingen nodig, geen geneuzel in de marge."
"Olie- en gasbedrijven gaan niet zelf het einde van het fossiele tijdperk inleiden. Daar kunnen we niet op vertrouwen. We hebben wetten nodig, niet vrijblijvende beloftes. De fossiele industrie moet stoppen met nieuwe olie- en gaswinning. En gaan opdraaien voor alle klimaatschade die ze aanrichten."
In de toezeggingen van de oliemaatschappijen zijn zogeheten scope 3-emissies, oftewel de uitstoot die wordt veroorzaakt door het gebruik van de door hen gemaakte brandstoffen, niet meegenomen. Dat houdt in dat ze bijvoorbeeld niet de uitstoot meerekenen van auto's die benzine hebben getankt bij Shell. Dit terwijl het juist deze vorm van uitstoot is die volgens klimaatactivisten de meeste klimaatschade veroorzaakt.