De Pan Am-wolkenkrabber aan Park Avenue in New York was bij de oplevering in 1963 met een vloeroppervlakte van 222 duizend vierkante meter kantooroppervlak het grootste kantoorgebouw ter wereld.
Dat was al enorm, maar in 2014 telt hetzelfde gebouw 278 duizend vierkante meters kantooroppervlak, schrijft de Amerikaanse zakenkrantThe Wall Street Journal.
Hebben ze flink aangebouwd of een verdieping er bovenop gezet misschien? Nee, het gebouw, inmiddels omgedoopt tot MetLife Building, is alleen op papier gegroeid.
Geen standaard voor formaat kantoor
Onduidelijkheid over wat je wel en wat je niet rekent tot het verhuurbare oppervlak is in de internationale vastgoedmarkt een bekend probleem. Er zijn namelijk geen internationale standaarden voor vloeroppervlakte.
Natuurlijk, een meter is een meter, zelfs voor vastgoedbeleggers, maar het gaat om de hoeveelheid meters die je in het huurcontract zet. Wat doe je met publieke ruimtes bijvoorbeeld?
Oppervlakte van vastgoed in Nederland wordt gemeten volgens de NEN-2580 norm. Uitgangspunt daarbij is het verhuurbare oppervlakte, zegt Robert-Jan Peters, senior director van vastgoedconsultant en taxateur CBRE. "In de particuliere woningmarkt worden meters soms ingeschat vanuit tekeningen, wat vaak resulteert in fouten. Bij grote objecten hanteert vrijwel iedereen de norm", stelt Peters.
Is er gemeten volgens de NEN-norm dan zijn technische ruimtes en leidingsschachten bijvoorbeeld niet meegerekend. In het geval van een schuin dak tellen alleen vierkante meters waar de hoogte meer dan 1,5 meter bedraagt.
Maar de Nederlandse norm geldt niet internationaal. Nog niet, in ieder geval. Om verwarring en gesjoemel de kop in te drukken komt er in juni een nieuwe internationale standaard, schrijft The Wall Street Journal.
Maar omdat de toekomstige regels van de International Property Measurement Standards Coalition niet verplicht worden opgelegd, blijft het vooral bij het huren van bedrijfsruimte zaak goed op te letten.
Vijf trucs waarmee kantoorruimte groter wordt gemaakt dan-ie is.
1 Algemene ruimtes
Zeker in gebouwen met meerdere huurders is het de vraag wat je doet met de gang, de toiletten en de entree. Je kunt die vierkante meters, die de verhuurders gewoon gebruiken, op verschillende manieren meetellen: niet, naar rato, of in bij elke huurder in zijn geheel.
2. Meten vanaf de buitenmuur
De buitenmuur hoort ook gewoon bij het gebouw, redeneren sommige verhuurders. Soms wordt zelfs gemeten vanaf ornamenten aan de gevel, zoals waterspuwers bij oudere gebouwen.
3. Vides en zeembalkons
Op de glazenwasser en duiven na, zet niemand een stap op de vide of zeembalkon. En toch zijn er handige verhuurders die deze vierkante meters lucht gewoon meerekenen als kantooroppervlak.
4. Leidingschachten
Met name hogere kantoorgebouwen als wolkenkrabbers hebben relatief veel ruimte nodig voor liften en leidingen. Ook die worden weleens meegerekend door creatieve verhuurders. Hetzelfde geldt voor technische ruimtes zoals de meterkast.
5. Stiekeme hoogtemeters
Stel, je hebt een grote vierkante toren met 10 verdiepingen. De verhuurbare oppervlakte is dan 10 x de begane grond. En die drie verdiepingen hoge entree dan? Een kniesoor die er op let.