Werkgevers schetsen in vacatures graag hoe de ideale kandidaat eruitziet, maar zelden voldoet iemand aan dat ideale profiel. Ook als je niet voor honderd procent lijkt te passen, heb je kansen.
Als je denkt dat je heel geschikt bent, maar niet helemaal aan het ideale wensenlijstje van de vacature voldoet, is er geen reden tot wanhoop.
Business Insider verzamelde tips van experts.
1. Staar je niet blind op vaardigheden
Als je niet voldoet aan alle gevraagde vaardigheden, is dat geen reden voor wanhoop. Recruiters proberen ook een beeld te krijgen van wat voor persoon je bent.
“Als recruiters de keuze krijgen tussen iemand die alle gevraagde vaardigheden beheerst en iemand die vier of vijf relevante vaardigheden heeft, maar sterker scoort op houding en nuttige werkervaring, zullen ze meestal zeggen dat ze kijken naar het soort persoon, niet of iemand het meest recente trucje kent”, schetst Scott Purcell van Jobspring Partners tegen Quartz.
2. Maak duidelijk op welke manier jouw ervaring relevant is
Ook al voldoe je op het oog niet aan alle gevraagde vaardigheden, het helpt altijd als je zaken naar voren weet te brengen die relevant zijn voor de baan waar je op solliciteert.
De Amerikaanse consultant Aliza Licht geeft als voorbeeld iemand die vanuit een pr-baan voor farmaceutische bedrijven solliciteert op een pr-baan in de mode-industrie. Dan is het minder van belang om diep in te gaan op de farmabedrijven waar je gewerkt hebt, maar telt vooral: wat heb je geleerd dat van pas komt bij de baan die je wilt hebben?
3. Formuleer het positief
Voortbordurend op punt twee: als je ervaring niet meteen logisch aansluit op de baan waar je naar solliciteert, maak daar dan geen negatief punt van. Schrijf niet: "Hoewel mijn achtergrond in ... niet meteen past bij ..." Maar: "Mijn achtergrond in ... heeft als voordeel dat ..."
4. Weet met wie je te maken krijgt
Recruiters doen onderzoek naar jouw achtergrond, maar het omgekeerde kan evenmin kwaad. Als je professionele of persoonlijke aanknopingspunten weet te vinden over degene met wie je het gesprek hebt, kun je daar je voordeel mee doen. Iedereen vindt het prettig om te merken dat een ander zich in hem of haar heeft verdiept.
5. Vraag wat voor iemand ze echt willen
De beschrijving in de vacature is één ding. Als je zelf doorvraagt naar wat voor persoon een bedrijf op een bepaalde positie nodig heeft, levert dat vaak een veel scherper beeld op. Dan kun je zelf ook beter aangeven waarom jij nuttig voor het bedrijf kunt zijn.