De gemiddelde huizenprijs was 3,5 procent hoger in het vierde kwartaal van vorig jaar, vergeleken met een jaar eerder. Maar dat zegt niet veel over verschillen tussen regio’s en steden. Wat doet de huizenprijs bij jou in de buurt?
De huizenprijs is in het laatste kwartaal van 2014 fors gestegen. Bovendien wisselden er sinds het tweede kwartaal van 2008 niet zoveel woningen van eigenaar.
In totaal werden er in het vierde kwartaal circa 46.500 woningen verkocht, meldt makelaarsvereniging NVM, waarvan 34.622 door NVM-makelaars.
Veel woningkopers lijken het laatste kwartaal van 2014 nog snel even hun slag te hebben geslagen. Vanaf 1 januari 2015 is het immers niet meer mogelijk om 100 duizend euro te belastingvrij te schenken bij aankoop van een huis.
Vanaf dit jaar geldt er slechts een vrijstelling van 51.407 euro, en die geldt alleen voor giften van ouders aan kinderen. Ook de extreem lage hypotheekrente spoort potentiële kopers aan om snel hun slag te slaan.
Z24 brengt elk kwartaal in de regionale verschillen visueel in beeld. Op de onderstaande kaart kun je zien wat huizenprijzen bij jou in de buurt doen.
Flinke stijging in Amsterdam en Haarlem
Met name in Amsterdam en omgeving lijkt de situatie steeds meer op die van voor de crisis. In de hoofdstad zelf werden de huizen gemiddeld 11 procent duurder.
Ook in Haarlem, een stad waar traditioneel veel gezinnen uit Amsterdam heen verhuizen als ze behoefte krijgen aan een tuin, gingen de prijzen door het dak: 9 procent hoger dan in het laatste kwartaal van 2013. Al kan de prijsstijging hier iets vertekend zijn doordat er vooral wat duurdere huizen werden verkocht. De vierkantemeterprijs steeg met 4,4 procent.
Prijzen dalen in Friesland en Almere
Ook in de andere steden gingen de prijzen omhoog, maar wel iets minder hard als in Amsterdam. In Rotterdam ging de prijs 5,4 procent omhoog, in Utrecht met 3,3 procent. In Den Haag was de prijsstijging slechts 6 procent. Almere vormt van de grote steden de uitzondering op de regel. De prijs daalde daar met -2,3 procent.
De malaise in de huizenmarkt lijkt bijna overal ten einde, behalve in Friesland en in de stad Almere. Opvallend is dat in Groningen de prijsontwikkeling positief is, met uitzondering van Slochteren waar de prijzen 1,7 procent daalden. Dat laatste is gezien de berichten over aardbevingen in verband met de gaswinning niet heel vreemd.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl