Financiële vrijheid betekent verschillende dingen voor verschillende mensen, maar wordt meestal gedefinieerd als het hebben van genoeg vermogen om daaruit in je levensonderhoud te kunnen voorzien, zonder dat je per se hoeft te werken.

Insider sprak met een aantal Amerikanen die zich ten doel hebben gesteld om vervroegd te kunnen stoppen met werken, zodat pensioen een keuze wordt.

Gebaseerd op hun verhalen kun je vier stappen onderscheiden om financiële vrijheid te bereiken.

1. Analyseer je uitgaven om precies te begrijpen waar je geld naartoe gaat

Als je financiële onafhankelijkheid wilt bereiken, moet je leren hoe je geld kunt besparen. Besparen begint met weten waar je geld naartoe gaat.

"Als je niet weet waar je je geld aan uitgeeft, is het moeilijk om te sparen", zegt Brennan Schlagbaum, die samen met zijn vrouw Erin in vijf jaar tijd een hypotheek van 234.000 dollar en een studieschuld van 38.000 dollar afbetaalde.

Het echtpaar spaarde nu tot 86 procent van hun inkomen en zegt op weg zijn om financieel onafhankelijke worden als dertigers.

Een van de belangrijkste stappen die ze namen, was hun uitgaven onder de loep nemen om te begrijpen waar hun geld naartoe ging en waar ze op konden bezuinigen.

Foto: Brennan and Erin Schlagbaum

Ze merkten dat ogenschijnlijk kleine uitgaven, zoals huishoudelijke benodigdheden en uit eten gaan, snel opliepen. Na het doorkammen van hun creditcardafschriften vonden ze elke maand ongeveer 1.000 dollar aan diverse uitgaven die ze konden ombuigen naar spaargeld, zeggen ze.

Beseffen hoeveel je uitgeeft is essentieel, maar het is ook "de engste stap," zegt Schlagbaum, die in 2021 zijn baan als boekhouder kon opzeggen dankzij de opbouw van voldoende vermogen. "Het is een openbaring. Maar als je eenmaal die stap hebt gezet, heb je het moeilijke deel gedaan."

2. Leg meer geld opzij

Nu je weet hoeveel je uitgeeft en waar je geld aan uitgeeft, kun je je richten op bezuinigen om je spaarpotje te vergroten.

De meeste vervroegd gepensioneerden of mensen die op weg zijn om vervroegd met pensioen te gaan sparen 50 procent of meer van hun inkomen. Dat is een extreem groot deel van je inkomen om weg te zetten. Het zal dan ook niet van de ene op de andere dag gebeuren.

Begin met het berekenen van hoeveel je nu opzij zet en kijk hoe je dit met een realistisch bedrag kan verhogen, al is het in het begin maar 1 procent.

Bedenk welke uitgaven je tot een minimum kunt beperken of zelfs kunt missen. Kijk eens naar de abonnementen of lidmaatschappen waar je voor betaalt en vraag jezelf af hoeveel je ze eigenlijk gebruikt. Kijk naar je belangrijkste uitgaven - huisvesting, vervoer en voedsel - en denk na over hoe je die kunt beperken.

Voor deze stap moet je misschien je levensstijl aanpassen. Om je belangrijkste uitgaven te verlagen, kun je bijvoorbeeld je auto verkopen en beginnen het openbaar vervoer te gebruiken. Of je verhuist naar een kleiner appartement dat goedkoper is.

De offers hoeven echter niet permanent te zijn en zullen zich op de lange termijn uitbetalen, beweert de 27-jarige Avery Heilbron, die zegt dat hij 80 procent van zijn inkomen opzij zet en financieel vrij is.

Hij heeft een tijdje bij huisgenoten gewoond om huur te besparen. "Ik zou het niet nog eens willen doen," zegt hij over de woonsituatie. "Maar het heeft me een hele hoop geld opgeleverd. (…) Het hoeft niet eeuwig te duren. Jezelf een beetje streng aanpakken in het begin helpt."

3. Probeer je inkomen te verhogen

Uiteindelijk is er een limiet aan hoeveel geld je opzij kunt zetten. Als je je inkomen verhoogt en je levensstijl hetzelfde houdt, houd je meer geld over om te sparen en beleggen voor de toekomst. Daardoor zul je je financiële doelen eerder bereiken.

"Geld zal meer geld opleveren", zegt Heilbron, die als inkomensdoel heeft gesteld om tegen zijn dertigste 50.000 dollar per maand te verdienen met zijn vastgoedbezit, zijn sociale-mediaplatforms en zijn coachingbedrijf. "Als je manieren kunt vinden om meer te verdienen, of dat nu een andere baan is, een promotie of een bijverdienste, dan wordt het een stuk eenvoudiger."

Foto: Avery Heilbron

Ali en Josh Lupo, die naar eigen zeggen op het punt staan om op hun dertigste met pensioen te gaan, slaagden erin om hun volledige salaris opzij te zetten en tegelijkertijd een schuld van 102.000 dollar af te lossen. Dat deden ze door zich te richten op zowel sparen als verdienen. "Een goed team speelt niet alleen aanvallend of alleen verdedigend," zegt Josh. "Ze spelen beide en weten vaak wanneer ze voorrang moeten geven aan het één boven het ander."

Aan het begin van hun pogingen tot financiële onafhankelijkheid, "waren we niet in een positie om ons inkomen drastisch te verhogen vanwege onze carrièrekeuzes," vertellen de Lupo's, die beiden hun carrière begonnen als maatschappelijk werkers. "Dus het verlagen van onze kosten van levensonderhoud was het enige dat we konden doen."

Omdat ze wisten dat ze nooit enorme salarissen zouden verdienen met hun banen, begonnen ze na te denken over alternatieve inkomstenstromen. Ze besloten te investeren in onroerend goed (ze verdienen nu geld met twee appartementen die ze bezitten en verhuren) en een social mediamerk te bouwen, The FI Couple, dat een betaald educatief platform is dat anderen helpt financiële vrijheid te bereiken.

Dankzij deze inkomstenstromen zijn ze allebei minder gaan werken: Ali, 30, is overgestapt op een deeltijdbaan als maatschappelijk werkster op school, en Josh, 31, werkt nu ongeveer 30 uur per week aan diversiteits- en inclusietraining voor bedrijven.

4. Zet extra geld aan het werk door te beleggen

Nu je meer spaart en verdient, is het tijd om je extra geld aan het werk te zetten. Beleggen en profiteren van het rente-op-rente effect helpt om op lange termijn vermogen op te bouwen.

De Schlagbaums beleggen het grootste deel van hun geld voor de lange termijn. Ze hebben een handvol pensioenrekeningen. Ze beleggen in brede indexfondsen op de beurs.

Heilbron belegt 300 dollar per maand in exchange-traded funds (ETF's), een bedrag dat hij koos nadat hij had uitgerekend hoeveel hij zou moeten beleggen om 1 miljoen dollar te hebben tegen de tijd dat hij 65 is. Hij belegt ook op twee pensioenrekeningen.

Foto: Todd Baldwin

Todd Baldwin, die op 29-jarige leeftijd financiële vrijheid bereikte, richt zich op beleggingen in onroerend goed in de omgeving van Seattle, Washington, maar belegt ook op de aandelenmarkt.

Hij is een langetermijnbelegger en geeft de voorkeur aan goedkope indexfondsen. Hij heeft een deel van zijn geld in cryptovaluta, maar het is "een zeer klein percentage" van zijn vermogen, zegt hij. Vooral omdat de waardes zo fluctueren. Hij gelooft dat onroerend goed de meest beproefde manier is om rijkdom te genereren.

Hoe je je geld wilt investeren, is aan jou. Overweeg te beginnen met basisbeleggingen zoals indexfondsen, die weinig kosten en een relatief laag risico vormen.

LEES OOK: Beleggen voor je pensioen: dit moet je weten over de lifecycle strategie…en doorbeleggen vanaf je AOW-leeftijd