,,Tot nu toe hing het af van de financiering, het komende jaar hangt het af van hoeveel auto’s ze gaan verkopen’’, stelt analist Tom Muller van Theodoor Gilissen. Spyker kondigde dinsdag aan dat Hawtai Motor Group 120 miljoen euro in de onderneming steekt. In ruil daarvoor krijgen de Chinezen bijna 30 procent van de aandelen in handen.
Daarnaast krijgt Spyker een lening van 30 miljoen euro van Hawtai, een weinig bekende speler op de Chinese markt. Ook zullen de bedrijven gaan samenwerken op het gebied van productie, technologie en distributie.
Nodig
,,Dit is precies wat ze nodig hadden. Je moet een fundamentele storting krijgen van een partner, iemand die het in goede en slechte tijden erin laat zitten. Niet dat je iedere maand moet aankloppen voor een lening’’, zegt Muller.
Mede dankzij de investering uit China kan Saab de productie weer opstarten. Die ligt al ruim drie weken stil door betalingsproblemen met de toeleveranciers. Spyker maakte vorige week vrijdag nog bekend dat de verkoopdoelstelling voor dit jaar van 80.000 Saabs niet langer haalbaar is vanwege de productieproblemen. Hoeveel auto’s het bedrijf wel denkt te verkopen wil het niet zeggen.
Quitte
De analist van Theodoor Gilissen becijferde dat Saab ongeveer 60.000 auto’s per jaar moet verkopen om quitte te spelen. ,,Dat is een uitdaging. Dit jaar zijn ze er nog niet en volgend jaar ook nog niet’’, aldus Muller.
Beleggers op het Damrak haalden dinsdag in ieder geval opgelucht adem; het aandeel Spyker schoot meer dan 15 procent omhoog. ,,De angst voor een faillissement van Saab is verdwenen’’, merkte analist Martin Crum van AEK Research op.
Twijfels
Fred Huibers van het Haags Effektenkantoor heeft zo zijn twijfels over de nieuwe deal. Het is volgens hem de vraag of het relatief kleine Hawtai de droompartner is om Saab groot te maken in China. ,,Hawtai - dat klinkt trouwens als 'hou je taai’ - is de nummer 31 in China. Dat is niet zo groot’’, aldus de econoom. ,,Hoe diep de zakken zijn van deze kleine Chinese fabrikant is natuurlijk ook de vraag’’.
Spykertopman Victor Muller ziet zijn nieuwe partnerschap wel zitten. ,,Het stelt Saab in staat om het bedrijfsplan uit te voeren dankzij de financiering, terwijl aan de andere kant Saab de Chinese markt betreedt en een technologische samenwerking aangaat met een sterke Chinese producent'', aldus de directeur.
Goedgekeurd
De overeenkomst van Spyker met Hawtai moet nog worden goedgekeurd door de Chinese overheid, de Europese Investeringsbank en het Zweedse National Debt Office.
Naast de investeerder uit China is Muller ook bezig met de Russische zakenman Vladimir Antonov. Die wil eveneens een belang nemen in het bedrijf van maximaal 30 procent. Maandag werd bekend dat het investeringsfonds Gemini Investment Fund een lening van 30 miljoen euro verstrekt aan Spyker.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl