Nederland is een van de meest aantrekkelijke landen voor bedrijven om zich te vestigen. Alleen Ierland, Canada en Zweden scoren hoger. Dat blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek van accountants- en adviesbureau Grant Thornton.

Volgens Grant Thorton is ons land vooral interessant voor internationale bedrijven vanwege het stabiele politiek en juridisch systeem, goede relaties met andere landen en daardoor een breed pakket aan belastingverdragen.

Cor Overduin, partner bij Grant Thornton legt uit: “Het Nederlandse vestigingsklimaat is van oudsher hierdoor extra interessant voor het internationale bedrijfsleven.  Ook kent ons land veel aantrekkelijke innovatieregelingen, waaronder de Innovatiebox, de WBSO en RDA en 30%-regeling voor buitenlands aangeworven personeel. Hier mogen wij trots op zijn. Tegelijkertijd maakt ook dit onderzoek duidelijk dat het tijd is voor serieuze actie. Ons land heeft behoefte aan een structureel plan om de arbeidsproductiviteit te versterken en zodoende onze economie te versterken.”

Dynamiek in Australië, Chili en China

De onderzoekers bekeken 60 van de grootste economieën ter wereld. Australië, Chili en China staan bovenaan de index van ‘dynamische economieën’. Dat betekent volgens de onderzoekers dat de veranderingen elkaar snel opvolgen en ondernemers in deze landen een ‘goede voedingsbodem’ voor toekomstige groei zullen vinden. Nederland neemt op de GDI een 38e positie in, ten opzichte van een 21e positie in 2012. Ons land staat (opnieuw) op een 4e plaats als het gaat om het vestigingsklimaat, direct achter Ierland, Canada en Zweden. Vanwege de afnemende arbeidsproductiviteit is Nederland 21 plaatsen gedaald op het gebied van menselijk kapitaal en arbeid. De krimp van het BBP heeft ertoe geleid dat Nederland 13 plaatsen is gezakt op het gebied van economische groei.

Europa weinig groei

Uit de cijfers van het onderzoek valt te concluderen dat de macht verder verschuift naar het Aziatisch-Pacifisch gebied en dat de dynamiek in andere Europese landen eveneens afneemt. Dit is een gevolg van de crisis in de eurozone, bezuinigingen en langzame groei. Dit wil niet zeggen dat het zakelijke klimaat in Europa verslechterd is, maar dat de landen buiten Europa meer groei beleven, blijkt uit een persbericht van Grand Thorton. Vanwege hun inversteringen in wetenschap en technologie doen de Scandinavische landen het in in Europa het beste.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl