Woningcorporatie Vestia gaat veel sneller inkrimpen dan eerder bekend was gemaakt.

Dat blijkt uit een woensdag in NRC Handelsblad gepubliceerd interview met bestuursvoorzitter Arjan Schakenbos.

De grootste woningcorporatie van Nederland trekt zich geheel terug in de regio Rotterdam en Den Haag en wil in de periode tot 2022 ongeveer twee keer zoveel woningen verkopen dan eerder gedacht. In totaal gaat het daarbij om 30.000 woningen.

Problemen door derivaten

Vestia bleek begin 2012 in grote problemen te zijn geraakt door derivatenhandel, waarmee het zich wilde indekken tegen renteverhogingen. Door de lage rentes op de kapitaalmarkt leed Vestia echter zware verliezen, tot een bedrag van meer dan 2 miljard euro.

De corporatie heeft 250 van de 1150 banen geschrapt en heeft al voor ruim een miljard euro aan bouwprojecten gestaakt. Daarnaast zijn bijna 4000 woningen verkocht. Vestia bezat ongeveer 90.0000 woningen en panden in meer dan 100 gemeenten, verspreid over heel Nederland.

Noodzakelijk door verscherpt toezicht

De extra saneringen zijn volgens Schakenbos noodzakelijk door het verscherpte toezicht van het Centraal Fonds Volkshuisvesting, dat een eerder herstelplan afkeurde. Met de extra bezuinigingen moet worden voorkomen dat andere corporaties opnieuw moeten bijspringen om Vestia te redden. ,,We willen het zoveel mogelijk op eigen kracht doen'', aldus Schakenbos.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl