Verzekeraars zullen gewoon alle hulp en dekking bieden aan de nabestaanden van de vliegramp in Oekraïne. Ze zullen zich niet beroepen op de zogeheten molestclausule die uitkering verhindert in het geval een incident is veroorzaakt door een oorlogssituatie.
Dat liet het Verbond van Verzekeraars vrijdag weten.
De koepelorganisatie noemt het waarschijnlijk dat de ramp is veroorzaakt door een luchtdoelraket, mogelijk afgevuurd door pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Dat zou kunnen betekenen dat bijvoorbeeld het repatriëren van stoffelijke overschotten “naar de letter van de wet” niet kan worden vergoed of dat een levensverzekering niet mag worden uitgekeerd.
Dergelijke verzekeringen kennen namelijk meestal een bepaling die vergoedingen uitsluit in het geval van molest. Dat is een verzekeringsterm voor oorlogshandelingen, opstanden en onlusten.
Het Verbond benadrukt echter, na overleg met de eigen achterban, dat die clausule nu niet wordt gehanteerd. “Het wettelijke verbod op het verzekeren van molest moet voorkomen dat verzekeraars onaanvaardbare financiële risico’s op zich nemen met negatieve gevolgen voor de overige verzekerden. Daarvan is in dit geval geen sprake”, aldus de organisatie.
En dus keren alle verzekeraars uit. Letterlijk schrijft de branche-organisatie: "Uit de consultatie is gebleken dat schade-, levens-, pensioen- en uitvaartverzekeraars hierin heel duidelijk in deze situatie één lijn trekken en dekking en hulpverlening zullen bieden voor alle particuliere verzekeringen."
Bij terroristische aanslagen - waar in het geval van de vliegramp in de Oekraïne dus geen sprake lijkt, naar de letter van de wet - kunnen verzekerden sowieso een beroep doen op een zogeheten terrorismepool. Lees hiervoor het eerdere artikel hierover op Z24: Zijn de slachtoffers verzekerd?
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl