Delta Lloyd ziet ,,substantiële” voordelen in een mogelijke fusie met NN Group. Dat stelde de verzekeraar woensdag in een update over het derde kwartaal.
NN liet begin oktober weten 5,30 euro per aandeel Delta Lloyd over te hebben bij een volledige overname van het bedrijf. Delta Lloyd vond dat bod echter te laag. De bedrijven bleven vervolgens in gesprek over de voor- en nadelen van een mogelijke deal en die gesprekken lopen volgens Delta Lloyd nog altijd.
De combinatie van beide verzekeraars kan volgens Delta Lloyd tot substantiële kosten en voordelen leiden. Het bedrijf ziet zelf synergievoordelen ter waarde van 200 miljoen euro, bovenop de kostenbesparingen die het zelf al wil doorvoeren. Daarnaast kunnen aanzienlijke financiële voordelen ontstaan, bijvoorbeeld door diversificatie van activiteiten en op het vlak van belastingen.
Delta Lloyd open voor overname door Nationale-Nederlanden
Bestuursvoorzitter Hans van der Noordaa benadrukte in een toelichting dat Delta Lloyd openstaat voor een deal, als aandeelhouders daarbij een ,,eerlijk deel” van de voordelen krijgen. Het eerste bod van NN is wat dat betreft volgens hem duidelijk te laag. ,,We zijn heel duidelijk over de voordelen die we zien”, stelde Van der Noordaa. ,,Maar het bod van NN zal substantieel omhoog moeten om ons te overtuigen.”
Delta Lloyd liet verder weten zijn besparingen verder op te voeren, zodat de operationele kosten in 2018 ruim 5 procent lager uitkomen dan eerder werd voorspeld. Het bedrijf ligt naar eigen zeggen op koers om de kosten dit jaar terug te dringen tot 610 miljoen euro, zoals eerder beloofd. Verdere besparingen moeten de kosten daarna verlagen tot minder dan 530 miljoen euro in 2018. Hier werd eerder op 560 miljoen euro gemikt.
Kostenbesparingen in de financiële sector leiden altijd tot minder banen, zei Van der Noordaa. Hoeveel werkgelegenheid er verloren gaat door het scherpere besparingsdoel is volgens hem echter nog niet duidelijk.
Delta Lloyd zag zijn kapitaalbuffer in het derde kwartaal door de verdere daling van de rente slinken, tot 156 procent (Solvency II). Diverse maatregelen en het recente herstel van de markt zorgden eind oktober voor een iets hogere buffer, voegde het bedrijf daaraan toe.