Verzekeraar ASR schrapt de komende drie jaar honderd van de tweehonderd banen bij de levensverzekeringsactiviteiten.
Dat maakte het genationaliseerde bedrijf dinsdag bekend.
De markt voor levensverzekeringen staat al lange tijd onder druk en ASR zag de winst en omzet hier vorig jaar ook verder teruglopen. ,,De markt krimpt en daar moeten we het bedrijf op aanpassen”, zei bestuursvoorzitter Jos Baeten in een toelichting.
ASR heeft in totaal ruim 3500 werknemers in dienst. Het personeelsbestand van het moederbedrijf van verzekeraars ASR, De Amersfoortse, Europeesche verzekeringen, Ardanta en Ditzo kromp vorig jaar met ruim 7 procent. Mede dankzij die kostenbesparing werd de winst van het bedrijf met 100 miljoen euro opgeschroefd tot 381 miljoen euro.
Het betere resultaat kwam ook door rendabele beleggingen en verbeteringen bij de schadeverzekeringen. Met de hogere winst toont ASR volgens Baeten klaar te zijn voor de privatisering. Over het moment waarop de verzekeraar op eigen benen wordt gezet kon hij echter niets zeggen. Dat besluit wordt genomen door de minister van Financiën.
De inkomsten uit verzekeringspremies zakten daarbij met 3,5 procent tot 3,8 miljard euro. De omzet uit schadeverzekeringen was stabiel, die van de levensverzekeringen zakte met 7 procent.
Topman Jos Baeten noemde 2014 ,,in alle opzichten'' een goed jaar. Het moederbedrijf van merken als ASR, De Amersfoortse, Europeesche verzekeringen en Ditzo moet op termijn weer op eigen benen gaan staan. Over de start van het privatiseringsproces heeft het ministerie van Financiën echter nog geen besluit genomen.
De overheid krijgt over 2014 een dividend van 138,9 miljoen euro van ASR. Daarmee vloeit 40 procent van de winst in de schatkist.
Verzekeren: levensverzekeringen zwak, schade winstgevend
ASR wist de resultaten vorig jaar vooral bij de schadeverzekeringen te verbeteren. Dankzij een ,,proactief schadebeheer'' en gunstigere weersomstandigheden namen de kosten hier af en steeg de nettowinst naar 148 miljoen euro. In totaal werd ruim 1,6 miljard euro aan schade vergoed.
De winst van het onderdeel Leven zakte met 30 procent naar 258 miljoen euro. Het bedrijf verkocht wel meer nieuwe pensioenproducten, maar de krimp bij individuele levensverzekeringen zette onverminderd door.
De niet-verzekeringsonderdelen zoals ASR Bank, hypotheken en vastgoed zorgden voor een verlies van 25 miljoen euro. Ondanks de lage rente groeide de spaargeldportefeuille. Het marktaandeel op de hypotheekmarkt nam af.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl