De top van verzekeraar ASR krijgt de komende jaren een forse salarisverhoging.
De raad van commissarissen heeft dat besloten omdat de salarissen van de bestuurders achterop raakten bij die van de concurrentie, maakte het bedrijf bekend.
De afgelopen zeven jaar was ASR eigendom van de Staat en mocht het bedrijf de topsalarissen niet aanpassen. Sinds september 2017 is de verzekeraar weer volledig geprivatiseerd.
Het salaris van topman Jos Baeten wordt tot 1 januari 2020 in stapjes verhoogd van 529.000 euro naar 740.000 euro.
Financieel directeur Chris Figee gaat 670.000 euro verdienen tegen vier ton nu. Operationeel directeuren Karin Bergstein en Michel Verwoest krijgen nu ook nog vier ton, maar dat wordt uiteindelijk 650.000 euro.
De Nederlandse staat kreeg verzekeraar ASR in 2008 in handen kreeg als gevolg van de nationalisatie van de Nederlandse delen van Fortis en ABN Amro.
Hoger salaris ASR om 'topspelers' te behouden
Nu ASR weer een volledig privaat bedrijf is, vindt de raad van commissarissen dat de beloning van de top te veel achter loopt bij de concurrentie.
Tegen het FD zegt president-commissaris Kick van der Pol dat de loonstijging van topman Baeten goed valt uit te leggen. Het bestuur van de top van ASR zou zo'n 60 procent minder verdienen dan vergelijkbare beursgenoteerde bedrijven uit de AEX-index en de AMX-index.
Van de Pol wijst in de krant op de noodzaak van hogere salarissen om "topspelers" te behouden en druk van Amerikaanse en Britse aandeelhouders die zo'n 60 procent van ASR in handen hebben.
De Angelsaksische aandeelhouders dringen erop aan dat de bestuurstop zelf aandelen bezit. Bestuurders van ASR gaan 'op vrijwillige basis' een deel van hun salaris investeren in aandelen ASR. Voor topman Baeten komt dat neer op 50 procent van zijn jaarsalaris.
FNV: verkeerd signaal
Vakbond FNV noemt de salarisverhoging een "verkeerd signaal''. Bestuurder Gerard van Hees stelt dat de verhoging bovendien tegen de afspraken is die bonden en de verzekeringssector hebben gemaakt. Daarbij zou worden gekeken naar een verantwoord beloningsbeleid voor het hele bedrijf. "Dit staat daar haaks op."
FNV wijst er verder op dat de lonen in de verzekeringssector sinds de kredietcrisis minder zijn gestegen dan de inflatie. "Als de top wordt beloond, dan kan de rest van het bedrijf niet achterblijven'', vindt Van Hees.