De werkloosheid in de Brusselse gemeente Molenbeek is één van de redenen dat IS zo succesvol is in het rekruteren van Syriëstrijders en potentiële terroristen. Het verzamelkantoor Molengeek wil daar nu iets positiefs tegenover zetten.

Van onbekende buurt tot een deelgemeente met een reputatie die niet zomaar weggaat: Molenbeek overkwam het in de voorbije maanden.

Als het hoofdkwartier van de gebroeders Abdeslam – de breinen achter de aanslagen in Parijs in november – kwam Molenbeek bekend te staan als jihadbuurt. Ook na de Brusselse terreurdaden van vorige maand bleek weer dat de sporen deels naar Molenbeek leidden.

Hoge werkloosheid, vooral onder jongeren, en kleine criminaliteit plagen Molenbeek al jaren. De integratie in de buurt blijft achter. Van de 15- tot 29-jarigen zit 27 procent thuis. In het volledige Brusselse gewest is dat ‘slechts’ 19 procent.

Gebrek aan rolmodellen

Maar wellicht belangrijker dan een gebrek aan werk, is een gebrek aan rolmodellen, poneert antropoloog Johan Leman, die al drie decennia in Molenbeek werkt. Hij spreekt met The Verge. “We hebben meer modellen nodig die succesvol zijn, met wie de kinderen zich kunnen identificeren. Molenbeek is te vaak een plek waar getalenteerde mensen geboren worden, opgroeien en dan weggaan.”

Molengeek - een ludieke samenvoeging van 'geek' en de naam van de buurt - is een stap in die richting. Het verzamelkantoor wil een zogenoemde 'pre-incubator' zijn voor ondernemers uit de wijk.

Ibrahim Ouassari, oprichter van Molengeek, stopte op zijn dertiende met school. Maar jaren later begon hij CrowdFly, een site waar je anoniem je cv kan uploaden. Doel: discriminatie van vrouwen en immigranten ondervangen. Eerder had hij al een ICT-bedrijf, nadat hij zichzelf had leren programmeren. "Als ik dat allemaal kan doen zonder een academische achtergrond, dan kan iedereen in Molenbeek dit. We willen ze gewoon de juiste gereedschappen geven."

Pioniers van de samenleving

Molengeek is zeven dagen per week open en kost niets. Er is koffie, thee en internet. Maar vooral: pleins de gens motivés. Zat gemotiveerde mensen. Ouassari organiseert hackathons en pitchwedstrijden binnen Molengeek. Zo krijgen de lokale talenten een kans om hun idee te laten uitgroeien tot een product of dienst. En de aanslagen zijn een onderwerp, want de volgende hackathon zal zich toespitsen op hoe de hulpdiensten handiger kunnen communiceren met het publiek.

"Op school leren we hoe we ons moeten conformeren: probeer aangenomen te worden bij een bedrijf en werk de hele dag op kantoor", zegt Hamza El Mokhtari, een 27-jarige gebruiker van Molengeek. "Maar ondernemerschap is een andere manier van denken. Het stelt ons in staat om pioniers van de samenleving te worden. Het opent je ogen voor nieuwe dingen."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl