- De verwarming 1 graadje lager of zelf helemaal uit laten? Nederlanders zijn er volop mee bezig.
- Toch blijkt het lastig om met besparen op gas de energierekening écht omlaag te krijgen.
- Business Insider laat zien hoe hard het gasverbruik omlaag moet, om te voorkomen dat je meer betaalt dan een jaar geleden.
- Lees ook: Zo hoog zijn variabele energieprijzen in december: ‘dynamische tarieven’ stroom en gas weer boven prijsplafond
Ben je actief bezig om de verwarming laag te zetten en te besparen op gas? Dan levert het maandoverzicht van je energieleverancier wellicht toch een teleurstelling op: een hogere energierekening!
Nederlanders zetten massaal de verwarming een paar graden lager, zo bleek eerder deze week uit een peiling van onderzoeksbureau Ipsos. In de peiling, waaraan 1.000 mensen meededen, geeft 47 procent van de respondenten aan de verwarming nog niet te hebben aangezet. Vooral lagere- en middeninkomens proberen op deze manier te besparen op de kosten van gas.
Maar zo heel makkelijk is dat niet. Een veel gebruikte vuistregel is dat de verwarming 1 graad lager zetten een besparing op het gasverbruik oplevert van ongeveer 7 procent. Dus als je de verwarming 3 graden lager hebt dan normaal, zou dat 21 procent moeten schelen op het gasverbruik.
Dat klinkt behoorlijk fors. Toch kan het heel goed zijn dat dit te weinig is om een hogere energierekening te vermijden. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de enorme stijging van de gasprijzen in een jaar tijd. Daar valt bijna niet tegenop te besparen.
Verwarming lager, energierekening toch hoger
We illustreren dit aan de hand van een voorbeeld. We hebben hiervoor cijfers voor het gemiddelde gasverbruik van een flat, tussenwoning, hoekwoning, 2-onder-1-kapwoning en een vrijstaande woning gebruikt die zijn de vinden in de klantenapp van energieleverancier Vattenfall.
Dit verbruik is in de tabel hieronder ingevuld voor november 2021. Vervolgens gaan we ervan uit dat afgelopen maand een besparing op het gasverbruik is geboekt van 21 procent.
In de tabel is te zien dat iemand die in een flat normaal 120 kuub verbruikt in de maand november, in totaal 25 kuub kan besparen door de verwarming 3 graden lager te zetten. De bewoner van een vrijstaande woning die normaal 289 kuub verbruikt in november, realiseert een besparing van 61 kuub.
Maar nu de prijs van gas. Volgens data van het Centraal Bureau voor de Statistiek lag de gemiddelde gasprijs voor consumenten in november 2021 op 1,27 euro per kuub. Uit data van bestaande klanten bij diverse energieleveranciers die Business Insider opvroeg, blijkt dat veel huishoudens met prijzen tussen de 2,50 euro en 3 euro per kuub te maken hebben in oktober en november van dit jaar.
Het is dus niet overdreven om voor november 2022 met een prijs van 2,60 euro per kuub te rekenen. Dit komt neer op een ruime verdubbeling van het gastarief in een jaar tijd. Als je vervolgens kijkt wat dat doet, bij een besparing van 21 procent op het gasverbruik in november 2022, ziet dat er als volgt uit.
Te zien is dat in dit voorbeeld een stijging van de gasprijs van 1,27 euro per kuub naar 2,60 euro per kuub, bij een daling van het verbruik (zoals weergegeven in de eerste tabel) met 21 procent, toch een hoger maandbedrag oplevert. Voor een flat stijgen de leveringskosten met bijna 94 euro en voor een vrijstaande woning met 226 euro.
Wat moet er dan gebeuren om op een gelijk maandbedrag uit te komen als de prijs van gas ruimschoots verdubbelt? Dat is niet heel ingewikkeld, want het gasverbruik zal dan ruimschoots moeten halveren. Dat is te zien in de onderstaande tabel.
Een daling van het gasverbruik met ruim 50 procent is behoorlijk fors. Volgens de vuistregel van 7 procent besparing voor elke graad dat je de verwarming lager zet, zou dat betekenen dat de verwarming minstens 7 graden lager moet dan normaal!
Kleine troost: de extra energiesubsidie van 190 euro per maand die de overheid dit jaar in november en december uitdeelt, scheelt natuurlijk wel fors op de daadwerkelijke energiekosten.
LEES OOK: Dit kun je besparen op gas als de je verwarming in december tot 3 graden lager durft te zetten