Nederlandse beleggers lijken het beursdipje van eind vorig jaar alweer te zijn vergeten, laat staan de beurscrash van 2008. En ze houden ook weinig rekening met een nieuwe recessie.
Volgens een enquête van vermogensbeheerder Schroders verwacht de gemiddelde belegger over de komende vijf jaar een rendement van maar liefst 9 procent per jaar te behalen op zijn beleggingen. Vorig jaar was dat nog 8,3 procent.
Over de afgelopen tien jaar gezien is dat nog niet eens zo vreemd. Financiële markten hebben zich sinds 2018 hersteld van een van de zwaarste beurscrashes in de geschiedenis.
In de periode 2008-2018 bedroeg het rendement van de MSCI World Index gemiddeld 11,3 procent. Maar verschuif je de periode een jaar, naar 2007-2017, dan duikelt dat rendement naar ‘slechts’ 6,3 procent.
Wat levert beleggen op?
Nederlandse beleggers zijn dus optimistisch en houden weinig rekening met nieuwe tegenslagen op de beurs.
Opvallend is daarbij dat mensen die zichzelf ervaren beleggers noemen, veel hogere rendementsverwachtingen hebben dan beginnende beleggers. "Terwijl juist ervaring zou moeten leren dat gemiddelde rendementen nooit langdurig hoog zijn", schrijft Schroder.
Robeco gaat uit van rendement voor aandelen van 4% à 4,5%
Op basis van de afgelopen tien jaar klinken de verwachte rendementen van beleggers misschien niet onrealistisch, maar voor de komende vijf jaar schetst vermogensbeheerder Robeco toch een ander plaatje.
Robeco verwacht tot 2023 een gemiddeld rendement van 4 procent op aandelen uit ontwikkelde markten en 4,5 procent op aandelen op opkomende markten.
Staatsobligaties uit de eurozone kennen volgens Robeco een negatief rendement van 1,5 procent. Voor een jaarlijks rendement van 9 procent moeten Nederlandse beleggers daar dus bij uit de buurt blijven, of ze moeten ter compensatie nóg meer rendement uit hun aandelenportefeuille halen.
In de enquête van Schroders zegt een kleine meerderheid van beleggers ontevreden te zijn met de rendementen over de afgelopen vijf jaar. Dat kan voor de komende jaren nog wat beloven, met de aanstaande Brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China als belangrijkste bronnen van onrust in de wereld.
Volgens Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank (DNB), is een wereldwijde recessie het komende jaar zelfs "bijna onvermijdelijk". Beleggers doen er dus goed aan om die verwachte 9 procent nog niet uit te geven.
Lees meer over beleggen:
- Enkele indicatoren wijzen op een naderende recessie – deze 5 beleggingen zijn populair bij investeerders voor als het echt misgaat
- De spaarbelasting gaat omlaag – maar Rutte maakt iedereen die zelf pensioen opbouwt in box 3 tienduizenden euro’s armer
- Beleggen voor extra pensioen? Bereken hoe hard je vermogen groeit in 10 jaar als je €200 per maand of juist méér inlegt