Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV, roept voetbalbond KNVB op forensisch onderzoek te doen naar buitenlandse investeerders die een Nederlandse club kopen.

Dat zegt Gerbrands dinsdag in gesprek met het Financieele Dagblad (FD). Zijn pleidooi komt twee maanden nadat ADO Den Haag in handen is gekomen van een onbekend Chinees sportbedrijf.

United Vansen International Sports is een organisator van sportevenementen uit Beijing. Het werkt in Europa sinds 2012 al samen met Sampdoria in Italië. UVS, zoals het bedrijf genoemd wordt, promoot Sampdoria in China. Ook organiseert het bedrijf de supercups in Frankrijk, Spanje en Italië.

Vitesse overgenomen door Jordania

Overnames van Nederlandse voetbalclubs door buitenlandse bedrijven komen vooralsnog weinig voor. Het recentste geval betrof de overname van de Arnhemse club Vitesse door de Georgische zakenman Merab Jordania. Hoe hij aan het geld kwam, bleef mysterieus. Jordania was eerder in Georgië gearresteerd op verdenking van oplichting en verduistering.

In oktober 2013 verkocht de Georgiër zijn aandelen aan de Russische miljardair Alexander Tsjigirinski, een vriend van Roman Abramovitsj van Chelsea. Jordania heeft inmiddels een stadionverbod van drie jaar opgelegd gekregen, omdat hij algemeen directeur Joost de Wit van Vitesse zou hebben bedreigd.

Controle op nieuwe eigenaar

PSV-directeur Gerbrands pleit nu voor strengere controle op de achtergronden van buitenlandse investeerders. "Het is bijvoorbeeld van belang te weten of potentiële kopers zich schuldig maken aan witwaspraktijken", zegt hij tegenover het FD. "Ook heel belangrijk is dat een koper het voortbestaan van een club kan garanderen en er niet na een paar jaar uit stapt."

De KNVB laat in een reactie weten niet over dergelijke opsporingsbevoegdheid te beschikken. Clubs moeten bij een overname onder meer een verklaring van goed gedrag van de nieuwe eigenaren overhandigen aan de voetbalbond. Daarnaast wordt de financiële structuur van de deal doorgelicht.

Gerbrands vindt dat het grondiger moet, en gaat dit onderwerp inbrengen bij belangenvereniging Eredivisie CV, waar hij commissaris is.

Soortgelijk probleem in Engeland

De Engelse Premier League worstelde vijf jaar geleden met soortgelijke problemen, toen een reeks clubs werd overgenomen door soms schimmige buitenlandse investeerders. De Premier League vroeg zelfs steun bij de regering om nieuwe eigenaren te screenen.

Een controversiële overname betrof de aankoop van Manchester City in 2007 door de verdreven oud-premier van Thailand, Thaksin Shinawatra. De Premier League onderwierp hem tweemaal aan de zogenoemde fit-and-proper-person-test, nadat er in Thailand een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd. Ruim een jaar na de overname zag Shinawatra zich genoodzaakt om de club te verkopen aan sjeik Mansour bin Zayed Al, nadat zijn tegoeden in Thailand waren bevroren.

Lees ook

Zelfs voor Paris Saint-Germain is een speler weleens te duur

Boycot WK voetbal in Rusland? Britse vicepremier zegt ja, maar FIFA wil er niet aan

Van Gaal eist nieuwe grasmat, kassa voor Nederlands bedrijf

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl