Een onverwachte opsteker voor het Nederlandse bedrijfsleven: ondernemers zien meer orders bij het slot van 2014. In Duitsland slaat het pessimisme juist toe.

Het vertrouwen van Nederlandse producenten in de economie is in oktober fors gestegen. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

De index van het producentenvertrouwen verbeterde van min 0,2 in september tot 2,0. De verbetering is volgens het CBS vooral toe te schrijven aan een veel positiever oordeel over de verwachte productie en de orderportefeuille in de komende 3 maanden. ,,Daarentegen is het oordeel over de voorraden gereed product wat minder positief dan vorige maand”, aldus het CBS.

De bezettingsgraad ligt in het vierde kwartaal tot nu toe op het niveau van het tweede kwartaal. In het derde kwartaal was voor het eerst in 1 jaar sprake van een daling.

Het producentenvertrouwen ontwikkelt zich al sinds oktober 2012 positief. Het huidige niveau ligt boven het gemiddelde van 0,5 in de afgelopen 20 jaar. Het vertrouwen piekte in januari 2008 op 9,4 maar zakte ruim een jaar later tot een dieptepunt van min 23,5.

Duitse ondernemers somberder

Duitse ondernemers zijn in oktober voor de zesde maand op rij pessimistischer geworden over de ontwikkeling van de economie in de komende 3 tot 6 maanden. Dat blijkt uit cijfers die het onderzoeksinstituut Ifo maandag presenteerde.

De vertrouwensindex daalde van 104,7 in september tot 103,2, waar economen in doorsnee op een stand van 104,5 rekenden. De Duitse economie, die de eurozone vorig jaar uit een recessie hielp, kromp in het tweede kwartaal. Volgens de Duitse centrale bank, de Bundesbank, zal er in de tweede helft van dit jaar amper sprake zijn van groei.

De ondernemers beoordeelden de huidige economische omstandigheden ook negatiever dan een maand eerder. Volgens econoom Carsten Brzeski van ING bevindt de Duitse economie zich nu op gevaarlijk terrein, tussen ,,een kortstondige fase van zwakte en een langere periode van bijna-stagnatie.''

Orders voor Duitse ondernemers zwakker

De afgelopen weken werd duidelijk dat de fabrieksorders, de industriële productie en de export zijn geslonken tot de laagste niveaus sinds 2009. Eerder deze maand bleek het vertrouwen van beleggers voor de tiende maand op rij te zijn gedaald.

Duitsland heeft als exportgerichte economie last van de sancties van de EU en de VS tegen Rusland, de onrust in het Midden-Oosten en de afkoeling van de Chinese economie. Chemiereus BASF gaf vorige week nog een winstwaarschuwing vanwege een ,,lagere groeidynamiek in opkomende markten en een haperend herstel van de Europese economie''.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl