- Het reisadvies om niet naar het buitenland te gaan vervalt volgens Nu.nl per 15 mei. Daarmee zouden als eerste vakanties naar Portugal en de Spaanse en Griekse eilanden mogelijk worden.
- Over het doorgaan van versoepelingen binnen Nederland per 19 mei beslist het kabinet volgens ingewijden pas volgende week.
- Het gaat daarbij onder meer om het deels openen van dierentuinen en sportscholen.
- Om de versoepelingen definitief door te laten gaan moet het aantal ziekenhuisopnames een duidelijke daling vertonen.
Het reisadvies om niet naar het buitenland af te reizen vervalt per 15 mei, melden Haagse bronnen maandag aan Nu.nl. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het reisadvies volgens de nieuwswebsite per land of regio beoordelen.
Portugal, IJsland en de Spaanse en Griekse eilanden komen als eersten in aanmerking voor een geel of groen advies, waardoor vakanties naar die landen vanaf dat moment mogelijk zijn.
Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge zullen het versoepelde reisadvies naar verwachting dinsdagavond toelichten op de persconferentie.
Een geel reisadvies houdt in dat in een land of gebied maatregelen tegen het coronavirus zijn getroffen die beperkte invloed op het dagelijks leven hebben, schrijft Nu.nl. Reizigers wordt gevraagd alert te zijn en zich goed voor te bereiden op hun reis. Bij een groen reisadvies zijn er geen bekende veiligheidsrisico’s en is reizen gewoon mogelijk.
Wie op vakantie wil naar een land met een geel reisadvies zal wel goed in de gaten moeten houden of hun bestemming geen reisbeperkingen heeft opgelegd aan Nederlanders. Zo eist Portugal bijvoorbeeld dat Nederlandse reizigers twee weken in quarantaine gaan.
Over nieuwe versoepelingen in Nederland pas volgende week duidelijkheid
Of versoepelingen vanaf woensdag 19 mei door kunnen gaan, daar neemt het kabinet naar alle waarschijnlijkheid pas volgende week een besluit over. Dat zeggen ingewijden naar aanleiding van berichtgeving door de NOS.
Het gaat om de tweede stap zoals het deels openen van dierenparken en sportscholen. Eerder noemden ingewijden 18 mei als datum.
Aanstaande dinsdag besluit het kabinet aan welke voorwaarden dan voldaan moet worden om de versoepelingen door te voeren. Dinsdagavond maken Rutte en De Jonge die op een persconferentie bekend.
Vermoedelijk gaat het om dezelfde criteria die het Outbreak Management Team (OMT) hanteert, namelijk een daling van 20 procent van de opnames voor ziekenhuizen en ic's.
Het was eigenlijk de bedoeling dat de nieuwe versoepelingen per 11 mei in zouden gaan, maar dat werd door het kabinet al met zeker een week uitgesteld omdat de ziekenhuisopnames nog niet terugliepen.
Als de versoepelingen vanaf volgende week woensdag kunnen doorgaan, gaat het om de volledige tweede stap van het openingsplan. Bepaalde sectoren eerder openen door middel van toegangstesten laat langer op zich wachten.
Hoewel ook dit onderdeel was van de tweede fase, moet de Eerste Kamer de wet nog behandelen. Het kabinet streeft ernaar dat het toegangstesten in juni ingaat, zei De Jonge vorige week in een debat.
Ernst Kuipers: ruimte blijft ondanks afbuigende curve beperkt
Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) gaat de coronasituatie in de ziekenhuizen "de goede kant uit".
"We hebben duidelijk de bocht gemaakt en zien de curve afbuigen", aldus de bestuurder van het Erasmus MC, die namens de hele acute zorgsector spreekt. De ruimte voor versoepelingen is wel nog altijd "beperkt", voegt Kuipers eraan toe.
Hij denkt dat het wel mogelijk zal zijn om volgende week een volgende stap te zetten, zoals het kabinet wil doen als de gunstige ontwikkelingen doorzetten.
In de afgelopen week daalde de instroom van nieuwe coronapatiënten met 12 procent. De totale bezetting van ziekenhuisbedden door mensen met Covid-19, die altijd wat achterligt op de instroom, is in een week tijd met 6 procent gedaald. "Dit is een goed teken", stelt Kuipers tevreden vast.
Hij vindt het een goede zaak dat het kabinet nog tot volgende week afwacht met een definitief besluit over verdere versoepeling van de coronamaatregelen. "Je houdt dan een slag om de arm voor het geval dat de daling toch niet doorzet."
Gemiddeld komen de laatste dagen zo'n 275 coronapatiënten het ziekenhuis binnen. Dat waren er eerst nog meer dan 300. Ondanks de daling liggen wel nog steeds bijna 2500 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen.
"Het is wel nog steeds op een hoog niveau", beaamt Kuipers. "Die daling hebben we echt nodig, we moeten de capaciteit gebruiken voor het inhalen van alle non-Covidzorg. Die is nu als een boeggolf voor ons uitgeduwd."