- Het verschil in gemiddelde huizenprijs tussen de goedkoopste en duurste wijk in een stad is nergens zo groot als in Den Haag.
- In het Haagse Transvaalkwartier ligt de woningprijs op 205.000 euro, in de wijk Westbroekpark en Duttendel kost een huis gemiddeld 865.000 euro.
- Er zijn ook veel kleinere gemeenten met een groot verschil in huizenprijzen tussen wijken, zoals Deventer en De Bilt.
Het verschil tussen goedkopere en duurdere wijken is in Nederland het grootst in de stad Den Haag. Dat meldt woningmarktdienstverlener Calcasa.
In de Haagse wijk Transvaalkwartier ligt de gemiddelde woningprijs op 205.000 euro. Aan de andere kant van de stad, in de wijk Westbroekpark en Duttendel, kost een huis gemiddeld 865.000 euro. Dat is ruim vier keer zoveel.
In Amsterdam is het verschil ook groot. De Bijlmer is relatief gezien het goedkoopst met een gemiddelde huizenprijs van 280.000 euro. Een woning in de Apollobuurt, de duurste wijk van Amsterdam, kost met meer dan 1,1 miljoen euro vier keer zoveel.
Toch is de gemiddelde huizenprijs in 25 van de bijna honderd verschillende wijken in Amsterdam lager dan 400.000 euro.
Volgens Calcasa zijn er ook genoeg kleinere gemeenten met een relatief groot verschil tussen de goedkoopste en duurste wijk. Zo is in Deventer het verschil in de gemiddelde huizenprijs tussen Rivierenwijk en Bergweide (165.000 euro) en Diepenveen (485.000 euro) aanzienlijk.
In De Bilt is het prijsverschil ongeveer even groot als in Deventer. In de wijk De Bilt Oost is de gemiddelde huizenprijs 415.000 euro, maar in Bilthoven Noord ligt dit ver boven een miljoen euro (1.190.000 euro).
Onderstaande kaart toont het verschil tussen de goedkoopste en duurste wijk van een gemeente. Te zien is dat de
verdeling over het land redelijk gelijk is.
Volgens Calcasa nemen door heel Nederland de verschillen tussen de duurste en goedkoopste wijken iets af. "In 2009 was het ongewogen gemiddelde, waarbij alle gemeenten dus even zwaar meewegen, van het prijsverschil nog meer dan 44 procent. Inmiddels ligt dit percentage op iets boven de 41 procent", aldus de woningmarktdienstverlener.
Dat betekent dat een woning in de duurste wijk in een Nederlandse gemeente gemiddeld 41 procent duurder is dan de goedkoopste wijk. Den Haag en Amsterdam zijn uitschieters, met 400 procent.
Calcasa meldt verder dat de woningprijzen in het tweede kwartaal van 2021 op jaarbasis met bijna 13 procent zijn gestegen. De prijzen stegen met 17 procent het hardst in de gemeentes Loppersum in Groningen en Blaricum in Noord-Holland.
Lees meer over de huizenmarkt:
- Single met modaal inkomen die woning wil kopen met maximale hypotheek, kan slechts 3,3% van de te koop staande huizen betalen
- Huizenkopers trekken weg uit de stad, aldus het Kadaster – in landelijke gebieden verdringen ze lokale bewoners
- Huis kopen met een maximale hypotheek? In deze regio’s kun je terecht als je 2 keer modaal verdient