De politieke steun voor een verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor zzp’ers groeit, signaleert Harry van de Kraats, directeur van de werkgeversorganisatie AWVN.
“Het resultaat zou wel eens kunnen zijn dat de verplichting alleen gaat gelden voor de onderkant van de arbeidsmarkt, en dat minder kwetsbare groepen boven een bepaald inkomen worden vrijgelaten”, zegt Van de Kraats in een interview met Het Financieele Dagblad.
Volgens hem zien VVD, PvdA, D66 en Groen Links wel iets in een of andere vorm van verplichte verzekering. Afgelopen oktober presenteerde AWVN een plan om zelfstandigen ook toegang te geven tot de sociale zekerheid, in ruil voor verplichte premiebetaling. Dat plan werd toen meteen afgeschoten door premier Rutte.
Maar Van de Kraats ziet het draagvlak voor een beperkte variant hiervan nu toenemen.
Kwetsbare zzp’ers beschermen
Van de Kraats vindt het ook in het belang van werkgevers dat kwetsbare zzp’ers beschermd worden. Hun tarieven zouden omhoog moeten gaan na zo’n bescherming, maar hij vindt zo’n ‘bodem onder de prijs van arbeid’ belangrijk. “Het is niet in het belang van Nederland als mensen onder een bepaald bestaansminimum zakken. Dat is ook niet goed voor het investeringsklimaat, voor onze internationale concurrentiepositie”, zegt hij tegenover het FD.
Van de Kraats geeft overigens niet aan waarom de tarieven van zzp'ers omhoog gaan na premieheffing. De tarieven komen immers op de vrije markt tot stand. Daardoor is het denkbaar dat niet elke zzp'er zijn extra kosten kan doorberekenen.
Bovendien is het inkomen van een zzp'er niet zozeer afhankelijk van zijn uurtarief maar van zijn hoeveelheid werk.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl