Nederlandse huishoudens hadden in 2019 een doorsnee vermogen van een halve ton, 12.000 euro meer dan een jaar eerder.
Vooral de stijging van huizenprijzen stuwt de vermogensgroei.
65-plussers zijn door de bank genomen het rijkst. Ook zijn er grote verschillen per gemeente.
Bekijk hoe rijk inwoners van jouw gemeente zijn.
Het doorsnee vermogen van Nederlandse huishoudens was vorig jaar bijna een halve ton. Dat is ongeveer 12.000 euro meer dan een jaar eerder, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau (CBS).
Het statistiekbureau meet het vermogen van Nederlandse huishoudens door te kijken naar het saldo van bezittingen en schulden. Daarbij tellen spaargeld, beleggingen en de waarde van de eigen woning als bezit en hypotheken en andere leningen als schuld.
Het belangrijkste vermogensbestanddeel voor de meeste huishoudens is de eigen woning. De stijging van huizenprijzen van 2019 is dan ook de belangrijkste oorzaak van de gestegen vermogens.
Wanneer de eigen woning buiten beschouwing blijft, was het vermogen vorig jaar gemiddeld ruim 15.000 euro, iets hoger dan in 2018.
Doorsnee vermogen van huishoudens per gemeente
Bloemendaal was in 2019 de rijkste gemeente van Nederland, met een doorsnee vermogen van 381.000 euro. Dat is bijna acht keer zoveel als het landelijke gemiddelde van bijna 50.000 euro.
Bloemendaal staat al jaren aan kop als rijkste gemeente van Nederland. Zelfs in 1931 stond de plaats al in de top tien van meest vermogende gemeenten.
In de top tien van rijkste gemeenten in 2019 staan ook veel Brabantse dorpen, waaronder Alphen-Chaam, Hilvarenbeek en Oirschot. Hier wonen veel ouderen en 65-plussers hebben vaker meer geld dan jonge mensen. In de top tien staan ook Laren, Rozendaal, Heemstede, Bunnik en het Noord-Hollandse Bergen.
In de tabel hieronder kun je zelf met de zoekfunctie bekijken hoe hoog het doorsnee vermogen is in jouw gemeente.
65-plussers zijn het rijkst in Nederland
De hoogte van het eigen vermogen is zeer afhankelijk van iemands levensfase, aldus het CBS.
Huishoudens met een hoofdkostwinner tot 25 jaar hebben nauwelijks vermogen en de hoogste vermogens bevinden zich bij de 65-plussers. Zij bezitten vaak een eigen woning en hebben nauwelijks of geen hypotheekschuld.
De huishoudens met het laagste doorsnee vermogen bevinden zich vooral in de grote steden.
Rotterdam is het armst met een gemiddeld vermogen van ruim 6.000 euro. In de grote steden wonen relatief veel jongeren, uitkeringsontvangers en personen met een niet-westerse migratieachtergrond. Deze groepen hebben vaak weinig vermogen.