De prijzen van goederen en diensten stijgen in de afgelopen maanden met een ongekend snel tempo. De inflatie in Nederland is in januari opgelopen naar 6,4 procent op jaarbasis, het hoogste niveau in meer dan 40 jaar. In december werd nog een inflatie van 5,7 procent gemeten.

De forse stijging van het prijspeil lijkt nog wel even aan te houden. Zo schat president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) dat de periode met verhoogde inflatie nog meer dan een jaar zal duren.

Deze nieuwe situatie waarin ons leven snel duurder wordt, heeft grote gevolgen voor je vermogen. Business Insider kijkt in dit artikel naar hoe hoge inflatie uitpakt voor je spaargeld, hypotheek en beleggingen.

Hoge inflatie holt koopkracht van spaargeld uit

Spaarders zijn de grootste slachtoffers van hoge inflatie vanwege het negatieve effect op de koopkracht.

De hoogste variabele spaarrente is nog maar 0,05 procent, blijkt uit gegevens van de site spaarinformatie.nl. Zet je spaargeld vijf jaar vast, dan krijg je maximaal 0,85 procent rente en de hoogste depositorente is die van 10 jaar vast, waar je 0,9 procent rente krijgt. Vergeleken met inflatie levert dat een verschil op van 5,5 procentpunt.

Hoe schrijnend het verschil tussen de inflatie en spaarrente is, is te zien in de onderstaande grafiek:

Dat verschil zorgt ervoor dat de koopkracht van spaargeld afneemt. Als de prijzen van goederen en diensten in een jaar met meer dan 6 procent stijgen, terwijl daar bijna geen rentevergoeding tegenover staat op spaargeld, kun je na een jaar met 100 euro een kleinere hoeveelheid spullen kopen.

Het feitelijke koopkrachtverlies voor spaarders met meer dan 50.000 euro aan vermogen is nog groter, vanwege de belastingheffing in box 3. Voor spaargeld boven de vrijstelling van 50.000 euro geldt een fictief jaarlijks rendement waarover de fiscus belasting heft. Voor het vermogensdeel tussen de 50.000 euro en 100.000 euro gaat het om een effectieve heffing van ongeveer 0,6 procent.

Wel is het zo dat de belastingheffing in box 3 momenteel zwaar onder vuur ligt. Er komt een compensatieregeling en de heffing zo wordt aangepast dat spaarders minder hard worden geraakt.

Lees in dit verband: 5 cruciale vragen over de vermogensbelasting in box 3: compensatie voor spaartaks, belastingaangifte 2021 en hoe verder?

Aflossen op je hypotheek interessant alternatief voor sparen

Omdat sparen niet loont, kan je kijken naar alternatieven, zoals extra aflossen op de hypotheek. Zo kun je de maandlasten omlaag brengen.

Bij de meeste geldverstrekkers mag je jaarlijks tot zo’n 10 tot 20 procent van de oorspronkelijke hypotheeksom boetevrij aflossen. Je kunt daar gebruik van maken door een deel van je spaargeld in te zetten.

Hoeveel je netto per maand kunt besparen door extra af te lossen, hangt af van je hypotheekvorm. De netto besparing bij een annuïteitenhypotheek pakt namelijk anders uit dan bij een aflossingsvrije hypotheek of een bankspaarhypotheek.

Lees meer: Extra aflossen op je hypotheek met spaargeld: dit doet het met je maandlasten bij een annuïtaire, aflossingsvrije en bankspaarhypotheek

Uiteraard is het altijd belangrijk dat je ook een spaarbuffer achter de hand hebt voor onverwachte financiële tegenvallers, want als je geld ‘in stenen’ stopt, kun je het er niet zomaar weer uithalen. Hoe hoog deze buffer moet zijn is persoonlijk maar hangt in veel gevallen samen met je leeftijd. Hoe ouder je bent, des te groter een buffer is die je nodig hebt.

Lees meer: Zoveel spaargeld moet je per decennium opzij zetten vanaf je 20ste – voor noodgevallen en je pensioen

Hogere inflatie betekent ook hogere lonen en dat is goed nieuws voor je hypotheek

Hoge inflatie gaat vaak gepaard met hogere lonen. Werknemers kunnen vanwege de daling van koopkracht met hun salaris minder spullen en diensten kopen en beginnen loonstijgingen te eisen. Zij oefenen druk uit op werkgevers, die uiteindelijk kiezen voor hogere lonen in de cao’s.

Volgens economen van ABN AMRO is bij Nederlandse cao-afspraken nog geen duidelijke stijging van de lonen te zien. De cao-lonen klimmen tot nog toe met zo’n 2 procent op jaarbasis. Als je de incidentele loonstijgingen meeneemt, gaat het om een stijging van zo’n 2,5 procent op jaarbasis.

Als je dit vergelijkt met het huidige hoge niveau van inflatie, is er nog veel ruimte voor lonen om de snelle stijging van prijzen van goederen en diensten bij te benen.

Hogere lonen hebben als bijkomend voordeel dat je hypotheek betaalbaarder wordt, op het moment dat de hypotheekrente voor langere tijd vaststaat en je rentelasten stabiel zijn. De rentelasten van schulden zoals hypotheken veranderen namelijk niet direct mee met inflatie. Dit betekent dat er een kleiner percentage van het loon nodig is om de maandlasten te betalen.

In dit artikel hebben we laten zien hoe hogere lonen in de praktijk werken. Daar laten we zien welk percentage van de hypothecaire maandlasten door de netto loonstijging opgevangen kan worden voor bruto jaarlonen tussen de 40.000 euro en 80.000 euro. 

Bijvoorbeeld, in het geval van een bruto loonstijging van 4 procent, bij een bruto salaris van 40.000 euro scheelt het meer dan een vijfde van de maandlasten van de hypotheek.

Extra inleg nodig bij vermogensopbouw om inflatie-effect tegen te gaan

Wie zelf vermogen opbouwt, bijvoorbeeld voor extra pensioen, doet er goed aan het inflatie-effect mee te nemen.

Als je doel bijvoorbeeld is om 1.000 euro over 25 jaar aan jezelf uit te keren, moet je beseffen dat je na zoveel tijd met een 1.000 euro veel minder spullen en diensten kunt kopen. Met een inflatie van jaarlijks 2 procent, moet je na een kwart eeuw mikken op een uitkering van 1.641 euro voor een waardevaste 1.000 euro.

Een hogere uitkering betekent dat je meer per maand opzij moet leggen. Hoeveel meer inleg en vermogen je nodig hebt voor een extra uitkering van 1.000 euro of 2.000 euro kun je lezen in dit artikel.

Al met al moet je dus flink meer vermogen opbouwen, als je het negatieve effect van inflatie op de koopkracht wilt tegengaan. En we hebben in het voorbeeld hierboven een aanname gemaakt dat de inflatie op de lange termijn gemiddeld 2 procent per jaar bedraagt. Dat laat ook zien hoe dramatisch het zou zijn als de huidige inflatie van meer dan 5 procent gedurende een lange tijd zou aanhouden.

Lees meer over vermogen: