Voor degenschermer Bas Verwijlen zitten de Olympische Spelen in Rio de Janeiro er al na één optreden op. De Rus Anton Avdejev schakelde de Nederlander in de tweede ronde uit: 15-9.
Terwijl hij de zaal uitwandelde, sloeg schermer Bas Verwijlen zijn degen op de grond krom. De Brabander kon maar moeilijk accepteren dat zijn olympisch toernooi in Rio al na één optreden voorbij was. “Ik kan alleen mezelf de schuld geven. Ik ben degene die het moet doen op de loper”, zei Verwijlen.
Steun NOC*NSF gestopt
Hij heeft een moeizame periode gekend na het wegvallen van financiële steun door NOC*NSF. Dat werd bijgesteld nadat de nummer acht van de wereld zich in maart had gekwalificeerd voor Rio. “Maar de Spelen en ik zijn vandaag geen vrienden”, sprak hij, terwijl tranen opwelden.
De Rus Anton Avdejev, de wereldkampioen van 2009 maar inmiddels afgezakt naar plaats veertig op de wereldranglijst, had hem even daarvoor met 15-9 overtuigend verslagen. Verwijlen was de hele partij zoekende, wisselde van degen maar had geen antwoord op de Rus, die zijn lage aanvallen telkens pareerde. “Hij ving het goed op, een beetje op een laffe manier. Maar ik had precies hetzelfde gedaan als de score andersom was geweest.”
Vier jaar geleden, in Londen, waren de Olympische Spelen ook al niet zijn toernooi. Als een van de favorieten strandde de Ossenaar al in de achtste finales. “Maar daar was ik absoluut uit vorm en verloor ik van iemand die gewoon veel beter was. Toen stond er veel meer druk op mij. Als je naar de Spelen gaat, staart iedereen in Nederland zich blind op medailles. Maar voor schermen is het al zwaar om hier te komen. Je moet al bij de beste twee Europeanen horen om hier te mogen staan. Het is verschrikkelijk balen. Ik heb hier zo lang naar uitgekeken.”
'Er zal heus wel een gesprek komen'
Verwijlen zei door te willen gaan tot Tokio 2020. "Ik ben nog veel te jong en te goed om te stoppen.'' In de afgelopen olympische cyclus raakte hij in conflict met schermbond KNAS en NOC*NSF, die zijn vader Roel Verwijlen als coach vervingen door de Hongaar Gabor Salamon. Die samenwerking strandde na een jaar en vader en zoon werkten zonder financiële steun verder, tot hij zich voor de Spelen kwalificeerde.
Vraag is hoe nu verder. "Er zullen wat dingen moeten veranderen'', zei Verwijlen. "Financieel vooral. Er zal heus wel een gesprek komen.'' Uiteindelijk vloeiden er alsnog tranen: "Ik vind het vooral balen voor alle mensen die zijn meegekomen.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl