- ASML, Besi en ASMI verloren dinsdag allemaal op de Amsterdamse beurs.
- Het is de tweede dag op rij dat de belangrijk chipfondsen in de AEX-index stevig verliezen op het Damrak.
- ASMI noteerde met een verlies van 4,6 procent de grootste daling.
- Lees ook: ASML ziet minder orders voor chipmachines en verwacht geen omzetgroei in 2024.
De chipbedrijven ASML, Besi en ASMI gingen dinsdag voor de tweede dag op rij stevig omlaag op het Damrak. Beleggers verzilverden een deel van hun winsten in aanloop naar de resultaten van Nvidia die woensdag op het programma staan. Dat Amerikaanse bedrijf is momenteel de belangrijkste speler op het gebied van chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI).
De verwachtingen voor de resultaten van Nvidia zijn hooggespannen. Vorige week overtrof de beurswaarde van het concern al die van grote bedrijven als webwinkelconcern Amazon en Google-moeder Alphabet.
ASMI eindigde onderaan bij de hoofdfondsen in Amsterdam met een verlies van 4,6 procent. Besi en ASML, waarvan de koersen de afgelopen tijd hard zijn gestegen, werden respectievelijk 3,4 en 2,5 procent lager gezet.
Mede hierdoor verloor de AEX 0,9 procent op 848,28 punten. Maandag werden ook al verliezen geleden, terwijl de hoofdindex vrijdag nog tot een nieuw slotrecord van 858,11 punten klom. De MidKap daalde 1 procent tot 886,19 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,4 procent.
ING en Ahold stijgen op Damrak
Heineken daalde 1,5 procent. Analisten van de Canadese bank RBC verlaagden hun aanbeveling voor de bierbrouwer naar verkopen. De sterkste stijgers in de AEX waren niet aan een specifieke sector toe te wijzen. Zo ging ING 1,9 procent omhoog, won Ahold Delhaize 1 procent en steeg Wolters Kluwer eenzelfde percentage.
In de MidKap gingen bijna alle bedrijven omlaag. Flitshandelaar Flow Traders kreeg een koersverlies voor de kiezen van 3,6 procent en stond daarmee onderaan.
Acomo zakte 0,9 procent na publicatie van de jaarcijfers. De noten-, kruiden- en zadenhandelaar zag de omzet en winst in 2023 dalen. Het bedrijf kondigde ook aan financieel directeur Allard Goldschmeding te willen benoemen tot nieuwe topman. Goldschmeding vervult sinds november 2023 al een dubbele rol van financieel directeur en topman.
In Londen maakte Barclays een koerssprong van ruim 11 procent. De Britse bank leed in het vierde kwartaal van 2023 een nettoverlies door hogere kosten. Barclays kondigde ook een grote strategische herziening aan, waaronder kostenbesparingen, verkoop van activiteiten en een reorganisatie van zijn divisies.