Wie in het verleden verlies heeft gemaakt, mag die verliezen aftrekken van zijn belastbare inkomen. Maar deze verliezen verminderen niet het verzamelinkomen.

Verliesverrekening is een bekend fiscaal begrip. Verliezen uit het verleden mogen worden verrekend met een positief inkomen in latere jaren. Wie bijvoorbeeld in 2013 een verlies heeft geleden van 20.000 euro en vorig jaar 50.000 euro winst maakte, betaalt over 2014 belasting over 30.000. In een recente rechtszaak in hoger beroep bij het gerechtshof Leeuwarden-Arnhem ging het om andere bedragen, maar om hetzelfde principe.

Over de werking van verliesverrekening waren de ondernemer die in hoger beroep was gegaan en de Belastingdienst het met elkaar eens. Ze waren het echter oneens over de gevolgen die verliesverrekening heeft voor het verzamelinkomen. Het verzamelinkomen is het inkomen van box 1, 2 en 3 bij elkaar opgeteld. In box 3 telt het fictieve rendement van vier procent over het vermogen als inkomen.

Het verzamelinkomen is onder meer belangrijk bij het vaststellen van een aantal aftrekposten en voor sommige toeslagen. Zo geldt voor giften aan goede doelen een drempel van één procent van het verzamelinkomen. Alleen boven die drempel zijn de bij elkaar opgetelde giften aftrekbaar. Voor zorgkosten is de drempel nog hoger: zij kan oplopen tot 6 procent van het verzamelinkomen. Dit betekent dat het voor deze aftrekposten en voor onder meer de zorgtoeslag gunstig is een zo laag mogelijk verzamelinkomen te hebben.

De ondernemer in kwestie wilde dat bij de vaststelling van het verzamelinkomen de verliesverrekening zou mogen worden meegenomen. Daar ging het hof niet in mee. Voor de vaststelling van het belastbaar inkomen mogen volgens de wet verliezen uit het verleden worden meegenomen. Het verzamelinkomen bestaat volgens de wet alleen uit de inkomens in box 1, 2 en 3. Eerdere verliezen mogen dan ook alleen worden meegenomen om de hoogte van de inkomstenbelasting te bepalen, niet om het verzamelinkomen te bepalen.

Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet. Ook schrijft hij tweewekelijks een column over personal finance.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl