Rond 16.45 uur noteerde de AEX-index 2,59 punten lager op 349,71 punten, een verlies van 0,7 procent. De MidKap leverde 5,59 punten (0,9 procent) in en stond op 638,79 punten. De beurzen in Londen en Parijs noteerden tot 0,6 procent lager.
De DAX-index in Frankfurt stond 1,2 procent lager. Het vertrouwen in de Duitse economie was in mei verder afgenomen, zo bleek uit cijfers van het Duitse onderzoeksinstituut ZEW.
Lichtpuntje
,,Er blijft veel ruis op de lijn”, aldus beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers. ,,Zorgen over hoe het eindspel in Europa er uit gaat zien blijven voorlopig actueel”. Er is volgens Van der Stee wel een lichtpuntje. De grondstofprijzen zijn als gevolg van de nervositeit op de markt alweer licht aan het dalen. ,,Als het zo doorgaat, zal de inflatie na een half jaar wel weer zakken. Daardoor nemen de zorgen over de groei van de economie waarschijnijk ook weer af”.
Op Wall Street openden de beurzen met verliezen tot 0,4 procent. Beleggers waren niet te spreken over onder meer een tegenvallend cijfer over de woningsbouw in de VS. Ook werd de stemming gedrukt doordat HP aankondigde een lagere winst te verwachten. De firma zei last te hebben van verstoringen in de levering van onderdelen vanuit Japan en een zwakke vraag naar pc’s wereldwijd.
Delta Lloyd
Ook in Amsterdam liepen de verliezen verder op. Delta Lloyd hoorde bij de scherpst dalende fondsen. Het bedrijf meldde in het eerste kwartaal de verkoop van hypotheken te hebben verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook op het gebied van banksparen versterkte de bank zijn positie. Beleggers waren minder onder de indruk en zetten Delta Lloyd op een verlies van 3,8 procent. Volgens SNS Securities stelde de ontwikkeling van de levensverzekeringsactiviteiten teleur.
Ook ontwikkelaar van digitale kaarten AND maakte een duikvlucht. De firma meldde een lagere omzet en een verlies over de eerste vier maanden van 2011. AND noteerde ruim 10 procent lager, hoewel analisten stelden dat de trage start van het jaar niet representatief hoeft te zijn voor heel 2011.
Eigenaar
Aracadis was juist een van de stijgers. Het advies- en ingenieursbureau liet weten volledig eigenaar te worden van het samenwerkingsverband (Arcadis Logos) in Brazilië. Het bedrijf gaf aan een deel van de overnamesom te financieren met de uitgifte van 1,16 miljoen eigen aandelen. In Amsterdam stond Arcadis 0,5 procent hoger.
De euro noteerde dinsdagmiddag 1,4170 dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen op maandag was dat nog 1,4225 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl