Elon Musk heeft de afgelopen weken hard gesnoeid in de overheidsuitgaven van de Verenigde Staten met een reeks stevige bezuinigingen. De politieke activiteiten van Musk lijken echter negatief af te stralen op de verkopen bij Tesla.

Woensdag maakte de fabrikant van elektrische auto’s bekend wat er is gebeurd met verkopen van Tesla in het eerste kwartaal van dit jaar.

In de eerste drie maanden van het jaar werden 336.681 voertuigen afgeleverd, het laagste aantal sinds het tweede kwartaal van 2022. De verkopen in Nederland staan ook al een aantal maanden flink onder druk. Eerder deze week werd bekend dat er in maart ruim 60 procent minder Tesla’s zijn verkocht. In het eerste kwartaal van dit jaar halveerde de verkoop tot minder dan 3500 auto’s.

Het aandeel Tesla daalde woensdag op de beurs met 1,2 procent. Sinds de start van dit jaar is Tesla op de beurs met 34 procent gezakt.

Musk had eerder juist een terugkeer naar groei beloofd, nadat Tesla's jaarlijkse leveringen vorig jaar waren gedaald. Maar zijn rol als adviseur van Trump voor bezuinigingen bij de Amerikaanse overheid, heeft voor onvrede gezorgd bij sommige klanten. Ook heeft Musk onder meer steun betuigd aan de radicaal-rechtse Duitse partij AfD.

“De rol die Musk speelt bij DOGE [het Department of Government Efficiency, red.] is een eigen leven gaan leiden, want hierdoor is Tesla helaas wereldwijd een politiek symbool geworden”, schreef analist Dan Ives van Wedbush Securities in een rapport, voorafgaand aan de publicatie van de verkoopcijfers. Hij wees op protesten, demonstraties bij Tesla-dealers en auto's die worden beschadigd.

Een 'enorm crisismoment' voor Tesla

Ives verwachtte dat Tesla tussen de 355.000 en 360.000 auto's zou verkopen in het eerste kwartaal, een daling van ongeveer 7 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De feitelijke daling is dus een stuk groter.

Nog maar een paar maanden geleden verwachtten analisten op Wall Street nog meer dan 400.000 verkochte Tesla's in het eerste kwartaal van dit jaar. De DOGE-impact is dus al behoorlijk voelbaar bij het bedrijf, verwacht Ives.

De huidige gegevens suggereren dat Tesla's verkoopcijfers in Europa onder “grote druk” staan, terwijl er een “zwakke vraag” naar de voertuigen is in de VS en China, aldus analist Ives. “Musk staat voor de grote uitdagingen om het bedrijf door deze lastige periode te loodsen. Maar op slechte tijden volgen doorgaans beter tijden."

Hoe sterk is het Musk-effect bij Tesla?

Ives schreef de lagere verkoopcijfers in zijn prognose toe aan verschillende zaken die niet allemaal te maken hebben met de politieke acties van Musk. Zo wachten consumenten op een nieuwe versie van de Model Y en een goedkopere nieuwe Tesla die later dit jaar wordt uitgebracht.

De analist stelde in zijn rapport echter dat anti-Musk sentimenten en “merkproblemen” ook een "belangrijke factor" zijn bij de zwakke verkopen in het eerste kwartaal. Het Musk-effect draagt in de schatting van Ives voor zo'n 30 procent bij aan de verkoopdaling bij Tesla.

LEES OOK: Daling verkopen van Tesla in maart: op jaarbasis minder nieuwe auto’s verkocht in Nederland, Frankrijk en Zweden