,,Er is vandaag weinig nieuws waarop de markten kunnen reageren. Maar bij gebrek aan positief nieuws borduren we voort op de dramatische Amerikaanse macrocijfers van gisteren, waarbij met name de Philly Fed index elk optimisme de kop indrukte”, aldus fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management.
De AEX-index in Amsterdam zakte vrijdag aan het begin van de middag 3,5 procent tot 269,87 punten. De MidKap-index verloor 3 procent tot 440,48 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt noteerden de beurzen 2,6 tot 3,8 procent lager.
Europese schuldencrisis
Naast recessievrees kampten de aandelenmarkten ook met de aanhoudende onrust over de Europese schuldencrisis en de eventuele gevolgen daarvan voor de financiële instellingen. Jürgen Stark, een Duitse bestuurder bij de Europese Centrale Bank, gooide vrijdag olie op het vuur. De Duitse krant Handelsblatt berichtte dat Stark tegen het uitgeven van euro-obligaties is als oplossing voor de huidige schuldenproblematiek in de eurozone.
De Europese banken stonden opnieuw zwaar onder druk door de zorgen over hun financiële gezondheid. In Parijs verloren BNP Paribas en Société Générale ruim 4 procent en in Frankfurt leverde Deutsche Bank 5 procent in. In Londen dook Barclays 4,3 procent omlaag en zakte Lloyds Banking Group 6,5 procent. ING werd in Amsterdam bijna 5 procent lager gezet, net zoals SNS Reaal.
Grootste daler
Grootste daler binnen de AEX was roestvrijstaalproducent Aperam met een min van 7,5 procent. Supermarktconcern Ahold verloor 3 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs. Chipmachinemaker ASML was de enige stijger met een plusje van 0,4 procent.
De producent van leiding- en buizensystemen Wavin was de grootste daler in de Midkap met een min van 7,2 procent. Softwarebedrijf Unit4, dat donderdag nabeurs kwartaalcijfers presenteerde, volgde met een verlies van 7 procent.
Brunel
Detacheerder Brunel was met een winst van 0,4 procent de enige stijger in de Midkap na goed ontvangen kwartaalresultaten. Elders in de uitzendsector werden wederom verliezen geleden. Randstad daalde 2 procent en USG People verloor 4 procent aan waarde.
In Londen wist softwarebedrijf Autonomy de neerwaartse dans te ontspringen en maakte een koerssprong van maar liefst 74 procent. De Amerikaanse computerfabrikant Hewlett-Packard kondigde donderdagavond aan voor 10,2 miljard dollar het Britse bedrijf over te willen nemen.
Goudprijs
De goudprijs zette vrijdag de opmars voort. De prijs voor een troy ounce goud (31,1 gram) klom meer dan 2 procent tot ruim 1.860 dollar (circa 1.300 euro) en bereikte daarmee een nieuw recordniveau.
De euro was 1,4305 dollar waard tegen 1,4310 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De economische onzekerheid bleef wegen op de olieprijs. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde 3,1 procent tot 79,80 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl