- Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil dat makelaars biedingen automatisch gaan vastleggen in een biedlogboek.
- Dit moet het verkoopproces transparanter maken.
- Er worden veel misstanden gemeld bij de verkoop van huizen. Makelaars zouden bijvoorbeeld onder één hoedje spelen.
Bij de verkoop van een huis moet een automatisch biedlogboek worden bijgehouden. Op die manier hebben zowel de verkopers als de biedende partijen inzicht in hoe het biedingsproces is verlopen en daarmee moet de verkoop van woningen eerlijker verlopen.
Met dat voorstel komt demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Verder wil ze dat de regels rond de verkoop van een huis duidelijker worden gemaakt en moeten kopers gelijke kansen krijgen.
Verschillende andere landen werken al met een biedlogboek waarin alle biedingen automatisch terecht komen. Bieders en verkopers kunnen daardoor controleren hoe dat proces is verlopen en daarmee “verdwijnt de ruimte om niet integer te handelen”, aldus Ollongren.
Verschillende partijen werken al met online open en gesloten biedingen. Bij gesloten biedingen worden de biedingen na verkoop openbaar gemaakt. Ook brancheorganisatie VBO is al een proef gestart. Ollongren wil in eerste instantie dat de branche het biedlogboek zelf regelt. Gebeurt dit niet, dan zal ze dit via wetgeving afdwingen.
Regels zijn nu onduidelijk
Verder moeten makelaars met een verbeterplan komen om de regels te verduidelijken. Er is nu nog veel onduidelijkheid over waar kopers, verkopers en makelaars zich precies aan moeten houden, omdat de regels ruimte voor interpretatie bieden. De brancheverenigingen VBO en NVM moeten dit verbeterplan nog dit jaar opstellen.
Daarnaast laat Ollongren de mogelijkheid onderzoeken om voorbehouden voor financiering en een bouwkundige keuring verplicht te stellen. Die eisen laten huizenzoekers nu vaak vallen om hun kansen te vergroten, aangezien er veel meer vraag naar woningen is dan aanbod.
Daarmee lopen ze echter een groter financieel risico. Tenslotte wil Ollongren onderzoeken of huizen op alle platforms tegelijk worden geplaatst. Alom wordt Funda, het platform waarin de NVM een groot belang heeft, nu gezien als bevoordeelde partij.
De plannen van Ollongren volgen op vragen vanuit de Tweede Kamer over de overspannen woningmarkt en een zwartboek van Vereniging Eigen Huis, gemaakt op basis van een meldlijn waar mensen misstanden over makelaars konden melden. Verschillende brancheorganisaties en marktpartijen werden eerder dit jaar al uitgenodigd om uit te leggen wat er volgens hen gedaan kan worden om die markt eerlijker te maken.
Lees meer over makelaars:
- Deze huizensites pakken het anders aan dan Funda – bieden op woningen die (nog) niet te koop staan en een seintje als de prijs verandert
- Een nieuw huis? Zo vergelijk je huren en kopen
- Dit kosten makelaars in de 25 duurste steden van Nederland – gemiddeld ben je dit jaar €375 meer kwijt als verkoper
- Huizenjacht: makelaars vertellen hoe je een wit voetje haalt bij verkopers – ‘Ze zijn emotioneler dan je denkt’