Kopen maar nog niet knallen. Vanaf dinsdag mag er weer vuurwerk verkocht en gekocht worden. Maar het mag pas donderdag – 31 december – vanaf 18.00 uur worden afgestoken.
Vuurwerk mag ieder jaar drie dagen verkocht worden. Dit jaar is dat op dinsdag, woensdag en donderdag. Alleen winkels met een vergunning mogen vuurwerk verkopen. Knallen mag acht uur lang, van oudejaarsdag 18.00 uur tot nieuwjaarsnacht 02.00 uur.
Om vuurwerk te kopen, moet je minimaal twaalf, zestien of achttien jaar zijn, afhankelijk van het soort vuurwerk en hoe zwaar het is.
In de voorverkoop werd dit jaar minder knalvuurwerk en meer siervuurwerk gekocht. Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) verwacht dat er dit jaar in totaal ongeveer evenveel vuurwerk als vorig jaar zal worden aangeschaft. Vorig jaar ging er voor 65 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in.
Import vuurwerk: één op vijf producten deugen niet
Ruim een vijfde (21 procent) van het geïmporteerde vuurwerk dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft getest, deugt op de een of andere manier niet. Vuurwerk valt bijvoorbeeld om of heeft onderdelen die zich al brandend op lage hoogte verspreiden. Vorig jaar werd 22 procent van het geteste vuurwerk afgekeurd.
Importeurs zijn verplicht om ervoor te zorgen dat ze alleen vuurwerk op de markt te brengen dat de Nederlandse regels voldoet. Zij moeten zelf het afgekeurde vuurwerk vernietigen, aldus de inspectie maandag. Doen ze dat niet, dan kan de inspectie ze een dwangsom opleggen. De hoogte daarvan hangt af van hoe ernstig en hoe groot de overtreding is.
De resultaten van de tests deelt de ILT met andere instellingen in Europa, zodat daar ook duidelijk is welk vuurwerk een risico vormt voor de mensen die het afsteken.
Vuurwerkverbod Hilversum
In Hilversum geldt deze jaarwisseling een vuurwerkverbod in een deel van het centrum. Vuurwerkhandelaren probeerden het verbod via de rechter van tafel te krijgen, maar de Raad van State bepaalde afgelopen week dat het van kracht blijft.
,,Nu is het nog een pilot, waarvan we gaan kijken of het helpt tegen overlast. Als dat zo is, dan zullen zich vast meer buurten melden voor een vuurwerkverbod.", gaf burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum afgelopen weekend aan tegenover persbureau ANP.
"De maatschappelijke schade door vuurwerk is gigantisch. Toen ik aantrad als burgemeester was de situatie volstrekt uit de hand gelopen. Er was voor miljoenen schade en er waren veel gewonden, met letsel aan ogen en handen. De stad was bijna een belegerde vesting, met veel politie op de been en vóór mijn tijd zelfs de ME. Artsen en ziekenhuizen zetten zich schrap. Het oud-en-nieuwfeest is op deze manier geen feest. Het is maar een kleine minderheid van 14 procent die vuurwerk afsteekt, terwijl de grote meerderheid er last van heeft", aldus Broertjes.
"Op het marktterrein is een feest met een dj en er is een grote vuurwerkshow. We doen dat al een paar jaar, dit wordt de derde keer. Het is een model dat in het buitenland al gangbaar is. Ikzelf ga lopen door de stad, mee met de politie en brandweer, ik stap binnen bij wat feesten en tegen middernacht ben ik op het marktterrein voor de centrale vuurwerkshow. Gezellig en veilig, dat is ons doel!"
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl