- Het iconische hoofdkantoor van ABN AMRO op de Amsterdamse Zuidas wordt naar verwachting met een winst van honderden miljoenen verkocht dit jaar.
- Het gebouw staat voor 250 miljoen euro in de boeken en zal volgens experts zo’n 800 miljoen euro opbrengen.
- Beleggers verheugen zich al op de uitkering van superdividend, omdat de grootaandeelhouder van de bank, de Nederlandse staat, nog altijd verlies lijdt op z’n investering in de bank.
Donderdag is de laatste dag dat er geboden kan worden op het iconische hoofdkantoor van ABN AMRO aan de Amsterdamse Zuidas, meldde het Financieele Dagblad deze week. De bank kondigde vorig jaar aan dat het z’n hoofdkantoor zou gaan verkopen om het daarna weer gedeeltelijk terug te huren.
De verkoop van het omvangrijke kantoorgebouw – het biedt maar liefst 75.000 vierkante meter verhuurbaar oppervlak en dat op eigen grond – is een bijzonderheid binnen de Randstad, waar al jaren een tekort is aan kwalitatief goede kantoorruimte.
Er wordt daarom al flink gespeculeerd over het bedrag dat investeerders over zullen hebben om dit buitenkansje met z’n geweldige ligging, pal naast station Amsterdam Zuid, binnen te slepen en wat de mogelijke beloning is die aandeelhouders van ABN AMRO kunnen verwachten.
Een mogelijke boekwinst van 500 tot 750 miljoen euro
Volgens analisten van IG Markets heeft ABN het kantoor op de Zuidas op dit moment voor zo’n 250 miljoen euro in de boeken staan. Vóór de coronacrisis zou het vastgoed op de Zuidas voor zo’n 15.000 euro per vierkante meter over de toonbank zijn gegaan, schrijft het FD. Dat zou een opbrengst van de verkoop van ruim 1,1 miljard euro impliceren.
Bronnen van de krant verwachten echter dat de verkoopprijs eerder rond de 800 miljoen euro uit zal komen, wat nog altijd een boekwinst van 550 miljoen euro zou betekenen. De analisten van IG Markets hebben hier een eigen berekening op losgelaten, met een aantal scenario's voor de huurprijzen per vierkante meter.
In de tabel hieronder is te zien dat de mogelijke opbrengst van het hoofdkantoor van ABN AMRO een bandbreedte heeft van 583 miljoen euro tot afgerond 1,1 miljard euro.
De potentiële boekwinst die de verkoop oplevert, is goed nieuws voor de aandeelhouders van ABN AMRO. De bank zal na de verkoop namelijk geen extra kosten hoeven maken om z'n werknemers te huisvesten.
Het merendeel van het personeel verhuist straks naar het kantoor in de Amsterdamse Bijlmer en voor de 1.200 werknemers die wel op de Zuidas blijven, zal de bank slechts 9.000 vierkante meter huren.
Gaat ABN AMRO superdividend uitkeren?
Er bestaat dus een kans dat ABN AMRO de boekwinst op de verkoop van het hoofdkantoor gaat uitkeren als superdividend. Volgens IG Markets heeft dat mede te maken met het grote verlies dat ABN's grootaandeelhouder, de Nederlandse staat, heeft geleden met z'n investering in de bank. Elk beetje dividend is daarom welkom om dat gat te dichten.
Ook andere aandeelhouders zullen positief reageren als de bank overweegt extra dividend uit te keren. De financiële buffers van ABN AMRO ogen immers sterk genoeg en de koers van het aandeel ABN AMRO ligt nog altijd 25 procent lager dan eind 2019.
De analisten van IG Markets verwachten dat een aankondiging van het uitkeren van superdividend het aandeel ABN AMRO positief kan beïnvloeden als de verkoopprijs van het hoofdkantoor boven de 700 miljoen euro uitkomt.