Reizigers naar het buitenland zullen een verklaring moeten kunnen overleggen waaruit blijkt dat hun reis noodzakelijk is, dat wil minister Van Nieuwenhuizen van infrastructuur.
Hoe zo’n verklaring er uit moet gaan zien is op dit moment nog onduidelijk.
De minister vind het onaanvaardbaar dat er deze week ondanks de lockdown opnieuw flinke rijen op Schiphol te zien waren.
Reisorganisaties schrappen veel vluchten doordat er nu een negatief reisadvies geldt voor alle landen, dat zal het aantal vluchten al flink doen afnemen.
Minister Cora van Nieuwenhuizen van infrastructuur wil dat reizigers een verklaring kunnen overleggen waaruit blijkt dat hun reis noodzakelijk is. Door het oranje reisadvies schrappen de meeste reisorganisaties nu alle vakantievluchten.
Woensdag drong Van Nieuwenhuizen er bij KLM en Schiphol al op aan drukte te vermijden en reizigersstromen goed te regelen. Nog dinsdagavond riep de Kamer het kabinet opnieuw op om het gesprek aan te gaan, omdat er nog steeds pieken zijn in aantallen reizigers. Ook premier Mark Rutte toonde zich daarover geïrriteerd.
Van Nieuwenhuizen zei voor de NOS-camera dat ze “boos en teleurgesteld” was over de drukte op de luchthaven.
Inmiddels is er bekend geworden dat de meeste reisorganisaties alle vakantievluchten schrappen.
Reisorganisatie TUI annuleert alle wintervluchten naar de zon tot half maart. Ook alle sneeuwvakanties zijn geschrapt.
Ook Corendon moet schrappen door het aangescherpte regeringsbeleid. "Als alles oranje is, rest ons geen andere optie", meent topman Steven van der Heijden. Dat betekent volgens de ANVR-reisorganisaties dat er dit winterseizoen in feite niets overblijft.
"Het aangepaste reisadvies dwingt ons om, zolang het advies oranje blijft, vakantiereizen te annuleren", zegt TUI. Sunweb zegt in ieder geval tot 19 januari geen vakantievluchten aan te bieden, en daarna een verdere beslissing te maken op basis van de reisadviezen van Buitenlandse Zaken. Corendon schrapt vooralsnog alle vakantiereizen tot half maart.
Hoe een reisverklaring eruit gaat zien is nog onduidelijk
Na de minister riep ook Schiphol-directeur Dick Benschop op om alleen te vliegen als het echt niet anders kan. Door het negatieve reisadvies zien reisorganisaties zich nu echt genoodzaakt om alle vakantievluchten te schrappen. Vakantiegangers worden nog wel gewoon opgehaald.
Vluchten die geschrapt worden zijn bijvoorbeeld die naar de Canarische Eilanden en de Antillen. Die zijn met ingang van donderdag van geel (vakanties toegestaan) in oranje (geen pleziertripjes) veranderd om het coronavirus in Nederland sneller onder controle te krijgen.
LEES OOK: Premier Rutte kondigt harde lockdown aan van minstens vijf weken: ‘Nederland gaat op slot’
Het Canarische eiland Tenerife sluit later deze week zelf de grenzen, zo weet de Telegraaf. De maatregelen zijn door de lokale overheid getroffen om de stijging van het aantal besmettingen een halt toe te roepen.
Schiphol heeft sinds dit weekend meer veiligheidspersoneel en meer 'securitylanes' en balies ingezet. Ook zijn er meer begeleiders om mensen afstand van elkaar te laten houden.
Daarnaast zijn werkzaamheden aan grenscontrolepoortjes stopgezet, zodat ze allemaal weer open kunnen. Daarnaast worden de vluchtschema's aangepast. Ook gaat de vliegsector mensen actiever wijzen op het feit dat ze alleen moeten reizen als het noodzakelijk is en dat ze niet moeten reizen als ze klachten hebben.
Hoe de verklaring voor noodzakelijke reizen die de minister wil invoeren er uit moet gaan zien, is nog niet bekend. Ze laat die mogelijkheid onderzoeken, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat in eerste instantie om mensen die vanuit Nederland naar het buitenland willen reizen.
Ook moet nog duidelijkheid komen over wat strikt noodzakelijk is of niet. Vakantie of soortgelijke reizen zijn dat volgens het ministerie niet. Maar vrachtverkeer, vluchten van mensen met een vitaal beroep of familiebezoek in verband met een uitvaart zijn bijvoorbeeld wel noodzakelijk.
De afgelopen dagen doken er beelden op van drukte op Schiphol, waarbij veel mensen te dicht bij elkaar staan. Ook nadat de 'harde lockdown' was afgekondigd. Nieuwenhuizen noemde dat "onacceptabele situaties die niet passen bij de ernstige gezondheidssituatie waarin Nederland zich bevindt".
Lees over vakantie in coronatijd ook:
- Met vakantie in tijden van corona – dit moet je weten over de dekking van je reis- en annuleringsverzekering
- Als je op vakantie gaat naar een gebied dat vooraf al code oranje of rood had voor corona, kan dat je salaris kosten
- Nederlanders gingen deze herfstvakantie massaal in eigen land naar bungalowpark of hotel in landelijk gebied