- De aanstaande verkiezingen voor de Tweede Kamer vinden plaats op woensdag 22 november.
- Dat meldt minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken op Twitter.
- Veel partijen gaan de verkiezing in met een compleet nieuwe lijsttrekker.
- Lees ook: Rob Jetten hoopt als lijsttrekker D66 premier te worden – vertrouwelingen van Pieter Omtzigt haalden ruim 2 ton aan donaties op
De Tweede Kamerverkiezingen worden op woensdag 22 november gehouden. Dat heeft het kabinet besloten, meldt minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken op Twitter. Eerder hadden Haagse ingewijden die datum bevestigd.
In zijn laatste ministerraad voor het zomerreces heeft het kabinet met deze datum ingestemd.
“Als je verkiezingen organiseert, moet dat zorgvuldig en betrouwbaar gebeuren”, zei Bruins Slot na afloop van de ministerraad. “Gemeenten hebben daar een belangrijke rol in. Zij moeten het goed kunnen doen en de eerste datum waarop ze dat echt zorgvuldig kunnen, is 22 november.”
De Kiesraad had eerder aangegeven dat verkiezingen op zijn vroegst halverwege november georganiseerd kunnen worden. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zei zondag dat de tweede helft van november het vroegst haalbare is.
Normaal is de voorbereidingstijd voor verkiezingen negen maanden, zei de demissionair minister. "Nu moet het binnen 4,5 maand gebeuren. Daarmee is maximaal rekening is gehouden met de voorbereidingstijd die gemeenten nodig hebben." Demissionair premier Mark Rutte zei daarover eerder dat we een "traag land" zijn. Internationaal wordt er opgekeken van de lange aanlooptijd, aldus Rutte.
Net zoals de verkiezingen voor Provinciale Staten van maart worden ook deze verkiezingen weer op één dag gehouden. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar konden kiezers verspreid over drie dagen hun stem uitbrengen vanwege corona. Men wilde voorkomen dat er te veel mensen tegelijkertijd zouden gaan stemmen waardoor onvoldoende afstand kon worden gehouden.
Kabinet gevallen vanwege gezinshereniging
Het kabinet viel afgelopen vrijdag, omdat de partijen het niet eens konden worden over het beleid rondom gezinshereniging bij vluchtelingen. De VVD wilde de mogelijkheden hiertoe inperken. De liberalen schopten daarmee tegen het zere been van met name coalitiepartner ChristenUnie, die het gezin centraal heeft staan in zijn politieke en christelijke ideologie.
Veel partijen gaan met een nieuwe lijsttrekker de verkiezingen in. Zo lijkt de VVD met Dilan Yeşilgöz-Zegerius de verkiezingen in te gaan, wil Rob Jetten namens D66 lijsttrekker worden en wordt de naam van Frans Timmermans genoemd als mogelijke lijsttrekker voor de combinatie PvdA-GroenLinks.
Premier Mark Rutte liet maandag weten de politiek te verlaten na 13 jaar het land te hebben geleid.