- Taiwan heeft gekozen voor een onafhankelijke koers ten opzichte van het grote buurland China.
- Bij de presidentsverkiezingen heeft de kandidaat van regeringspartij DPP, die kritisch staat ten opzichte van China, gewonnen met 40,2 procent van de stemmen.
- Oppositieleider Huu Yu-ih, die meer toenadering tot China wilde, behaalde 33,4 procent van de stemmen en heeft zijn verlies erkend.
- Lees ook: Taiwan gaat naar de stembus: dit staat er op het spel voor China en het Westen
Volgens de officiële resultaten heeft Lai Ching-te, de kandidaat van de Democratische Progressieve Partij (DPP), met 40,2 procent van de stemmen de presidentsverkiezingen van Taiwan gewonnen.
Lai was vicepresident onder de aftredende regering van president Tsai Ing-wen en staat voor een meer kritische houding tegenover de Volksrepubliek China. Het is de derde keer op rij dat dat de DPP de presidentsverkiezingen wint.
Lai verslaat Hou Yu-ih, de kandidaat van de oppositiepartij Kuomintang, die iets meer toenadering tot Beijing wilde zoeken. Hou haalt 33,4 procent van de stemmen en gaf zijn verlies eerder op zaterdag al toe.
In zijn overwinningstoespraak had Lai het over “een nieuw hoofdstuk” en zei hij dat “Taiwan de wereld heeft laten zien hoezeer het democratie koestert”. Volgens hem hebben Taiwanezen zich ook succesvol verzet tegen “externe pogingen om de verkiezingen te beïnvloeden”, waarmee hij leek te verwijzen naar de Volksrepubliek China. Beijing had de voorbije maanden duidelijk laten verstaan niet blij te zullen zijn met Lai als nieuwe president.
Spanning tussen China en Taiwan kan toenemen
Lai zei ook dat hij "Taiwan wil beschermen tegen intimidatie en bedreigingen van China". Tegelijkertijd benadrukte hij "dat hij de belangrijke verantwoordelijkheid heeft om vrede en stabiliteit te behouden in de Straat van Taiwan", de zee-engte tussen Taiwan en het Chinese vasteland.
Lai, die naar eigen zeggen "op een pragmatische manier wil werken aan de Taiwanese onafhankelijkheid", wordt door de Volksrepubliek China omschreven als "separatist". Zijn verkiezing zou volgens Beijing leiden tot "oorlog en achteruitgang" voor Taiwan. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie.
Oppositiekandidaat Hou van de Kuomintang stelt dat Taiwan "eigenlijk al onafhankelijk is" en vindt dat de DPP de Volksrepubliek te veel als tegenstanders portretteert. Volgens zijn partij heeft Taiwan alleen maar economisch voordeel bij warme banden met Beijing.
Behalve voor een nieuwe president konden Taiwanezen ook stemmen voor een nieuw parlement. Daar is de overwinning van de DPP wat minder afgetekend. De partij van Lai had voorheen een meerderheid in het parlement. De DPP staat volgens de krant Taipei Times in tussentijdse uitslagen op iets meer dan 36 procent van de stemmen, iets meer dan de ruim 34 procent van de KMT.
De Taiwanese Volkspartij (TPP), een centrumlinkse partij die zich had opgeworpen als alternatief voor de twee grote partijen, kan rekenen op bijna 22 procent van de stemmen.